Страната подобрява резултатите си по показатели като толерантност и достъп

...
Страната подобрява резултатите си по показатели като толерантност и достъп
Коментари Харесай

България подобрява позицията си в класация за социален прогрес

Страната усъвършенства резултатите си по индикатори като приемливост и достъп до висше обучение.

Още по тематиката
Берлин към този момент е дом на първия Европейски институт за изкуства и просвета на ромите. Това е пространство, което ще даде глас и лице на приноса на общността в музиката, литературата, образните и театралните изкуства

Проблемни са ниската степен на доближаване на стопанската система ни по отношение на средноевропейските равнища и съществуването на несъответствия

България усъвършенства позицията си с две места в годишната ранглиста за обществен и екологичен напредък Social Progress Index. Така става 41-а със 74.42 от 100 вероятни точки измежду 128 страни по света. Докладът се изготвя на база разбор от страна на американската неправителствена организация Social Progress Imperative. Индексът се пресмята съгласно индикаторите за околна и обществена среда, измежду които хранене и санитарни условия, персонална сигурност, замърсяване на въздуха и биоразнообразие, приемливост и достъп до главно обучение.

Целта е показателят да се преглежда паралелно с обичайно употребяваните ограничения за стопански напредък като БВП (БВП), безработица и други. Сред мощните страни на България се показват достъпът до жилища и висше обучение, задоволяването на базови човешки потребности и пречистването на отпадни води.

Мястото на България

България се подрежда на 41-о място в класацията тази година, до момента в който предходната позицията й бе с две места обратно. Социалният прогрес се мери по 12 индикатора, проведени в три съществени групи - съществени човешки потребности, основи на благосъстоянието и благоприятни условия, налични за популацията в дадената страна. Например по отношение на предходния отчет от предходната година страната усъвършенства резултатите си по линия на опциите, които се дават на хората. Тук влизат съставни елементи като персонални права, приемливост и достъп до висше обучение.

Плюсове и минуси

Силните и слабите страни обаче са относителни - дефинират се, като се съпостави страната по отношение на 15 други страни със сходни равнища на приходи. И по-точно, България се съпоставя с страни като Румъния, Аржентина, Черна гора, Бразилия, Мексико и Азербайджан.

Например измежду мощните страни на България е задоволяването на главните базови потребности на хората като достъп до медицински услуги, течаща вода, заслон. По-впечатляващо обаче страната ни се показва по линия на опциите, които дава на популацията, по отношение на останалите страни в групата. Показателите на България във връзка с достъпа до висше обучение са доста над междинните. Добрите резултати се дължат на високия междинен брой години, прекарани в университета, и наличието на дамите във висшето обучение.

От друга страна, с резултати под междинните в групата се отличават съставни елементи като толерантността към емигранти и религии, религиозна независимост, замърсяване на въздуха и здравословно положение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР