Страната ни за втори път след 14-годишно прекъсване ще участва

...
Страната ни за втори път след 14-годишно прекъсване ще участва
Коментари Харесай

Развита Африка срещу загнила България: позорен проект представя страната ни във Венеция

Страната ни за повторно след 14-годишно спиране ще взе участие на този най-авторитетен конгрес в света на архитектурата
Позорен и неприличен план ще съставлява България на най-авторитетното в света архитектурно биенале, провеждащо се във Венеция, съобщи БГНЕС.

Страната ни за повторно след 14-годишно спиране ще взе участие на този най-авторитетен конгрес в света на архитектурата. Темата на тазгодишното издание е обвързвана с бързото развиване и възхода на Африка и е озаглавена „ Лаборатория на бъдещето, въодушевена от Африка “. Тя е определена от кураторката Лесли Локо.

Докато всички страни по света се стремят на сходни конгреси да покажат най-хубавото от себе си, с цел да могат да притеглят благосклонности, които след това да бъдат осребрени с вложения и другарства, Министерството на културата е решило да заложи на противоположния метод. На фона на развита Африка, България ще покаже грозотия и съсипия.

Спечелилият план, съдържащ доста фотоси, което също не е добре признато на Венецианското биенале, демонстрира разрушени учебни заведения, изоставени и ръждясали детски площадки и всевъзможни отрицателни неща в този дух. Идеята на този план е мощно подложена на критика, тя не може да впечатли с нищо чужденците, дори тъкмо противоположното, резултатът ще бъде негативен. Може би създателите и журито, което го е приело, робуват на подправената визия, че страната ни е по-зле от Африка, което естествено не е по този начин.

 
 БГНЕС БГНЕС
 

Спечелилият противен план е единствено едната страна на проблематичното ни присъединяване. Оказва се, че освен той, само че и цялата процедура на състезанието повдига доста въпроси към неговите уредници. А уредник е страната в лицето на Министерството на културата, отпред на което сега е проф. Велислав Минеков.

На 4 януари 2023 година Министерски съвет одобри решение за присъединяване ни в 18-ото издание на Венецианското биенале за архитектура, което ще се организира от 20 май до 26 ноември 2023 година във Венеция. „ Участието на страната в сходен интернационален конгрес … подкрепя издигането на интернационалния престиж на България и потреблението на нейния потенциал за реализиране на значими външнополитически цели и цели “, акцентират от Министерски съвет.

Според правилника за национално присъединяване на Биеналето единствено държавна институция (governmental authority – бел.ред.) като МК може да е формален представител и уредник, а не социална или неправителствена организация. Конкурсът, проведен от страната, е с жури, доминирано от членове на Камарата на архитектите в България (КАБ) – общо четирима от седем, като от страна на МК е включен единствено един човек – началникът на кабинета на министъра Боби Данаилов. Другите двама членове са от Съюза на архитектите в България (САБ), който е положил доста старания през годините да имаме присъединяване в този влиятелен конгрес.

Тук би трябвало да напомним, че италианците през миналите години не са ни допускали до присъединяване на предните няколко биеналета, тъй като КАБ са упорствали да провеждат и журират. Явно тази година са съумели да намерят метод и да се скрият зад страната, която ще заплати сметката, до момента в който КАБ се разпореждат. КАБ, съгласно Закона за камарите, имат и друга функционалност, която е обвързвана с лицензи, авторски права, архитектурен бизнес, т.е. те са много надалеч от творчеството. Камарата неправилно преглежда Венецианското биенале като официозно ревю на архитектурно-строителната промишленост, до момента в който Биеналето, де факто, е за креативно изпробване на новаторски, концептуални хрумвания, граничещи с другите изкуства, като видео и цифрови съоръжения и даже пърформанси.

За сходни изобретателни биеналета и креативната страна на архитектурата е основан и работи креативният съюз САБ, който е имал единствено 2 члена в журито от 7.

Конкурсът е подложен на критика и поради подозрително късия период от 26 календарни дни. Той е разгласен на 20 декември следобед до 16 януари в 12.00 часа на обяд, като тук се включват дългите празници по Коледа и Нова година, които естествено са почивни дни.

 
 БГНЕС БГНЕС
 

Поражда подозрение и ниският бюджет от 70 000 лв., което в действителност е горният предел, с който в действителност се заобикаля Законът за публичните поръчки, с цел да няма обжалване.

Конкурсите за Биеналето в другите европейски и прилежащи страни нормално са двустепенни, за 2-3 месеца с 200-300 000 евро бюджети.

След 14 години спиране България ще бъде показана на Венецианското биенале от план с доста слаби архитектурно-естетически качества, неприличен, нихилистичен и позорящ. Неговият създател е на 33 години и даже не е живял в соца, и експлоатира неразбираема за него тематика.

Заради сходни планове не би трябвало да се учудваме, за какво преди към 14-15 години България беше показана по един доста нелицеприятен метод в една чешка арт апаратура, символизираща Европа. Първо е належащо да се почитаме ние, в случай че желаеме и другите да го вършат.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР