Страната ни трябваше да направи това още преди 2 години

...
Страната ни трябваше да направи това още преди 2 години
Коментари Харесай

На първо четене: Комисията по култура и медии прие промени в Закона за авторското право

Страната ни трябваше да направи това още преди 2 години и по тази причина в този момент е в наказателна процедура и заплаща дневно санкции от 7 000 евро. Към момента са платени над 5 милиона евро. Около 300 създатели обаче не утвърждават законовите промени, тъй като са на мнение, че ползите им не са предпазени.

 

Европейските наставления касаят авторските права на онлайн излъчвания при предаването на телевизионни и радиопрограми и такива, отнасящи се да единния дигитален пазар. Директивите е трябвало да бъдат транспонирани през 2021 година, а сегашната санкция от 7 хиляди евро дневно може да набъбне и до 40 хиляди евро. Министърът на културата Кръстю Кръстев:

 

" Разпоредбите на Директива са от значително значение за даване на по-широк достъп на консуматори в Европейски Съюз до телевизионни и радиопрограми с генезис други страни членки.  По този метод ще се насърчи културното и езиково разнообразие, ще се благоприятства общественото доближаване и ще се усъвършенства достъпът до информация ", уточни той.

 

Някои създатели обаче се оповестиха срещу измененията. От " Филмаутор " изпратиха отворено писмо до народните представители, подписано от над 300 създатели. Позицията им е, че законопроектът не пази ползите на правоносителите, ощетява ги и ускорява съществуващия дисбаланс в връзките.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР