Страната ни се сдоби с нов космически обект, който има

...
Страната ни се сдоби с нов космически обект, който има
Коментари Харесай

България ще притежава собствено Слънце, търсим му хубаво име

 Страната ни се снабди с нов галактически обект, който има същите характерности като горещата звезда. Новата ни облага е открита през 2010 година и се намира на 850 светлинни години от Земята. Разположена е в съзвездието Пегас, което е кръстено на белия хвъркат жребец от гръцката митология, който носи мълнии и оръдия на Зевс.

Въпреки далечното разстояние новата звезда е толкоз ярка, че може да се следи с дребен телескоп от нашата територия. Космическият обект е по-голям от най-голямата планета в Слънчевата система - Юпитер, като експертите са безапелационни, че тя няма твърда повърхнина. Характеризирана е като " жълто джудже " също като Слънцето. Този вид обекти сливат хелий с водород в сърцата си, а животът им продължава към 10 милиарда години.

Чудите се по какъв начин страната ни се снабдява с сходно нещо?! Отговорът е доста елементарен. Международният астрономически съюз отбелязва своя едновековен празник тази година. По този мотив дават късмет на едвам 100 страни от целия свят да дадат име на особено подбрани екзопланети и техните звезди отвън Слънчевата система. Целта на тази самодейност е да преосмислим нашето място във Вселената и по какъв начин евентуално би била възприета Земята от извънземна цивилизация. Открити са хиляди планети към близки звезди. Някои от тях са дребни и скалисти като Земята, до момента в който други са газови колоси от вида на Юпитер, като тази, на която България ще стане кръстник.

За момента нашият галактически подарък носи неблагозвучното име WASP-21. Точно поради това нашите учени провеждат конкурс за избор на по-хубаво име. Предложенията би трябвало да бъдат на названия на хора, местности или предмети от културно, историческо или географско значение, които са почтени да дадат име на небесен обект. Макар да не е наложително, имената могат да бъдат на астрономически тематики или да са свързани със съзвездието, в което се намира екзопланетната система. Категорично се не разрешава да се оферират имена на домашни любимци, имена от комерсиално естество, на лица, местности или събития, известни най-вече с политически, военни или религиозни действия, както и имена на лица, умряли преди по-малко от век. Освен това предлаганите имена би трябвало да са сред 4 и 16 признака, да се състоят от една дума и да не съдържат детайли на засегнатост. Освен наименованието на звездата българите би трябвало да показват и аргументация на името от най-много 100 думи. Предложения могат да се дават на уеб страницата: http://edu-pro.astro.bas.bg/exo/ до края на месеца, а резултатите ще бъдат оповестени през декември тази година, оповестява " България Днес ".

Астрономи от обсерваторията Кек оповестиха, че са разкрили неповторима екзопланета, каквато до момента не е следена. Планетата се откроява с неповторима, яйцевидна форма. Тя е към три пъти по-тежка от Юпитер.

Въпреки големите си размери и тегло галактическият обект има много необикновена орбита. Тя е нестабилна, като лишава на планетата сред 45 година и 100 години, с цел да направи една обиколка. Звездата HR 5183 е била следена в продължение на 20 години с три разнообразни телескопа от Хавай, Тексас и Северна Калифорния.

Тази година екип от учени за първи път откри вода в атмосфера на планета, която се намира в орбитата на далечна звезда. Името на галактиката е К2-18B и е един от вероятните претенденти, на които може да се търсят извънземни форми на живот.

Планетата се намира на 111 светлинни години, което значи, че хипотетично тя не може да бъде изследвана, тъй като до нея мъчно ще стигне инсталация. Учените обаче се надяват през идващите 10 години благодарение на телескопи да дефинират дали в атмосферата на планетата се съдържат газове, създадени от живи организми.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР