Страната ни се оказва най-гостоприемната в Европа за руски фирми.

...
Страната ни се оказва най-гостоприемната в Европа за руски фирми.
Коментари Харесай

Руски олигарси с български фирми се спасиха от санкции

Страната ни се оказва най-гостоприемната в Европа за съветски компании. Това сочат и формалните данни на правосъдното министерство. Според тях у нас има 11 939 компании с съветска връзка, над 7 100 от компаниите пък са напълно благосъстоятелност на руснаци, а други 4 600 имат и български съсобственици. Фирмите с съветски капитал бяха преброени след парламентарното запитване на народния представител от ПП-ДБ Мартин Димитров и огласени в отговор на правосъдната министърка Мария Павлова. Пред нас е единствено Чехия, в която братушките са нароили цели 12 480 компании.

 

Разбира се, множеството от фирмите са регистрирани за да се закупят парцели, тъй като чужденци като физически лица не могат да купуват земя. Известно е, че десетки. хиляди руснаци имат парцели по Черноморието и в планинските курорти и колкото и да ги разпродават през последните години, нямат приключване.

Да напомним, че личният парцел дава право на виза и непрекъснато престояване. Сред купувачите има и неслучайни хора. Като олигарха Александър Пономаренко, чието благосъстояние е оценено на 1,9 милиарда $. Неговото име е включено в черния лист със глобени от Европейски Съюз лица още на 28 февруари 2022 г.  Това значи, че цялото му имущество във всяка европейска страна би трябвало неотложно да бъде сложено под забрана. Малко откакто е глобен, Пономаренко се елементарни с двете си големи вили за 134 млн. евро в красиви селца край Кап Фера, близо до Ница, където имат резиденции най-богатите хора в света.

У нас обаче няма сходна реакция и до през днешния ден от държавното управление или ДАНС. А Пономаренко има няколко големи жилището по Българското Черноморие. Те и до през днешния ден не са запорирани, на инат на решенията на Европейски Съюз, за които е гласувала и България.

 

Съсед на Пономаренко в един от затворените комплекси до Варна е Валерий Лукяненко, чието име участва в листата със глобените от Съединени американски щати руснаци. Неговият парцел също не е навестен досега от сътрудниците на ДАНС.

 

Имения по морето имат и други съветски олигарси или техни родственици. Сред тях е Сергей Чомезов, началник на съветската оръжейна корпорация „ Ростех “. Чемезов е непосредствен с съветския президент още до момента в който са работели дружно като сътрудници на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), в Дрезден. Той е в санкционните описи на Европейски Съюз. Съединени американски щати и Англия. Санкциите не пречат на фамилия Чемезови и досега да си резервират собствеността на няколко жилището в комплекса „ Естрея Палас " в курорта Св. св. Константини Елена, нито един от парцелите, несъмнено, не е запориран.

 

Освен за пазаруване на парцели, братушките са записали у нас и компании за действителен бизнес. Сред притежателите още веднъж могат да се намерят глобени от Европейски Съюз и Съединени американски щати поради войната в Украйна. Това обаче не е причина нашите управляващи да ги погнат. Причината звучи безумно. Няма законово съображение за това. Иначе предпочитание има! През есента на 2023 година с решение на държавното управление е основана Координационна група по използването на ограничаващите ограничения на Европейския съюз. В нея би трябвало да има представители на множеството министерства, Агенция „ Митници “ и ДАНС. Задачата на тази група е да събира информацията за засечени у нас банкови сметки, парцели или компании на стотиците глобени съветски олигарси и политици, близки до Владимир Путин. След това цялото открито имущество би трябвало да бъде запорирано. Комисия има, само че поради бюрократични неуредици или цялостно безхаберие тя по този начин и не заработва. Поне в идната половин година, а евентуално и до ден сегашен.

 

В това се убеждава съветският олигарх Андрей Мелниченко. Той е един от първите, попаднали в санкционния лист на Европейски Съюз, броени дни след нападението над Украйна. Андрей Мелниченко надалеч не е инцидентен човек, а неговата непосредственост с кремълския деспот Путин не предстои на подозрение. В формалния вестник на Европейския съюз е записано, че принадлежи към най-влиятелния кръг от съветски предприемачи с извънредно тесни връзки с съветското държавно управление. На 24 февруари, ден след съветското нахлуване над Киев, Мелниченко е измежду 36-мата определени олигарси, извикани на среща с Путин в Москва.

 

В България милиардерът има компания за произвеждане и търговия с минерални торове с офис в Плевен и десетки милиони левове годишни обороти.

Още предходната година неговите хора у нас подават молба към държавното управление компанията да се употребява от така наречен дерогация. Това е изключение от глобите на Европейски Съюз, което стопира конфискацията. Отговор по този начин и няма, въпреки служителите от работната група да са длъжни да го дадат.

 

В опит въпреки всичко да разбере дали ще му бъде конфискуван бизнесът, или ще получи изключение от глобите, Андрей Мелниченко завежда и дело в Административен съд – Плевен. Жалбата му е против безмълвния отвод на зам.-министър на финансите, който е и началник на въпросната Координационна група, да му отговори. В делото, водено в края на предходната година, лъсва срамната истина, че в България глобите против Русия просто не се ползват, тъй като работната група по този начин и не е проработила. Заради това Мелниченко с лекост трансферира преди няколко месеца собствеността на компанията си, записана в Швейцария, която има българското сдружение, на свои близки с съветски имена. Това демонстрират документи в Търговския указател.

Така, даже и комисията да е проработила, управляващите към този момент нямат съображение да му конфискуват торовия бизнес.

 

Нещо сходно се случва и с бизнеса на депутата в съветската Дума Алексей Чепа. Той е включен в черния лист със глобите на 25 февруари 2022 година България е била длъжна незабавно да намери и конфискува цялата му благосъстоятелност. Включително банкови сметки и компании, каквито той има у нас от десетилетия. Преди години подвига голям ваканционен комплекс в Равда, който по-късно продава. Десетките милиони облага са вложени в строителството на 19-етажната бизнес постройка „ Вертиго бизнес тауър ” посредством компания „ Вертиго България ”. Преди началото на войната Чепа и синът му са притежатели на офшорката „ Леаморе инвестмънтс лимитед ", която посредством българското си сдружение е вдигнала бизнес постройката. Забавената реакция на нашите управляващи разрешава на Чепа да реагира. От началото на тази година имената на фамилията са заличени като притежатели на офшорката, в документите подадени пред Търговския указател. Вместо тях са оповестени жители на Кипър, които се появяват и като номинални притежатели в още десетки тамошни компании, чиито босове желаят да останат в сянка.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

Тагове: Мария Павлова Александър Пономаренко Сергей Чомезов Андрей Мелниченко Алексей Чепа руски олигарси български фирми санкции ЕС Владимир Путин война Украйна
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР