Страната ни се намира на прага на трета вълна. Все

...
Страната ни се намира на прага на трета вълна. Все
Коментари Харесай

Министър Кацаров: До 10 дни ще навлезем в оранжевата зона на Ковид

Страната ни се намира на прага на трета вълна. Все още се намираме в зелената зона, само че наклонността е, че до 7-10 дни ще навлезем в така наречен " оранжева зона " или второ равнище на заплаха - над 100 случая на 100 000 души. Това съобщи служебният министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров на среща при президента Румен Радев за положението и трендовете на развиване на пандемията.

Кацаров увери, че Министерството на здравеопазването има създаден проект за разновидностите за разпространяване на вируса, в това число и за най-тежката обстановка. Планирани са всички нужни ограничения, в това число и за работата на здравната система - болнична помощ, незабавна помощ, медикаменти. Има и създаден към този момент протокол за държание.

Всяка една от областите има нужната степен на подготвеност за посрещане на пациенти с Ковид, има нужната осигуреност на медикаменти за лекуване, направени са стъпки за обезпечаване на запаси - спомагателни количества медикаменти.

Страната ни в огромната си част е подготвена да посрещне идната вълна от Ковид, сподели здравният министър.

Това, което не може да се промени, е ниското равнище на имунизация, резултат от пагубно стартиралата имунизация с липса на ваксини и спорни послания, което сътвори отношение срещу имунизациите, добави той.

Кацаров цитира позитивна статистика - до този миг близо 70% от лекарите са с сложени ваксини, а броят на имунизирани хора над 60-годишна възраст е огромен.

Близо 1 млн. души са получили по една доза от имунизациите.

Здравният министър сподели, че се нуждаят незабавно от актуализация на бюджета, защото всички запаси по заплащането на първа линия на медиците са изчерпани изцяло.

Променена е методиката за възнаграждение, само че в случай че Народно събрание не одобри незабавна актуализация, няма да има никакви запаси да се посрещнат възходящите потребности от финансиране по време на епидемията, включително на медикаменти. Нужна е актуализация и на бюджета на НЗОК, която играе огромна роля при нова вълна, добави още служебният здравен министър.



Кацаров съобщи още, че главната отговорност за това какъв брой добре ще се оправим с рецесията е на всеки нас.

На въпрос на президента здравният министър съобщи, че е нужна финансова поддръжка във връзка с спомагателните заплащания, свързани с Ковид. Тази поддръжка не може да бъде отлагана и той се надява Народно събрание в оптимално бързи периоди да реши този проблем.

Системата разполага с задоволително проби, защитни дрехи, препарати за стерилизация, увери здравният министър.

Служебният министър председател Стефан Янев посочи, че ще разчитат на експертизата от Министерство на здравеопазването, както и на квалифицирания от тях проект. Той би трябвало да е еластичен във връзка с рекомендациите и ограниченията, които се взимат.

За имунизацията Янев съобщи, че по информация новият вид Делта минава по-леко при имунизирани.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР