Страната ни се намества в средата на класацията в ЕСКипър,

...
Страната ни се намества в средата на класацията в ЕСКипър,
Коментари Харесай

Според официален доклад на Брюксел: Водите за плуване у нас - предимно „отлични“

Страната ни се намества в средата на класацията в Европейски Съюз
Кипър, Гърция, Малта и Хърватия водят по непорочност

Шестдесет % от водните зони, обозначени като годни за плуване в България, които се следят от Европейската организация за запазване на околната среда (ЕАОС), получават отлични индикатори за непорочност в отчета на организацията за 2020 година От 96-те зони, обект на непрекъснат мониторинг от страна на еколозите на Европейски Съюз (92 от които крайбрежни) в България, 58 дават отговор на качеството “отлично”, до момента в който останалите влизат в индикатора “добро”. Това е втора поредна година, в която следените водни индикатори извеждат страната ни от категорията на страните, които имат едвам “задоволително” качество на съответни обекти.

Предишният интервал, в който чистотата на водите за плуване в България е било на сходно равнище е през 2009-10, демонстрира инспекция.

На първо място в класацията - с “отличните” 100 от 100 индикатори застава Кипър, следван от Гърция, Малта, Хърватия и Австрия със приблизително до 95 на 100. Със своите 60,4% източници с “шестица” от Европейски Съюз, България застава в средата на класацията, сред Словакия (56,3%) и Естония (62,7%), доста зад европейската страна с най-дълго крайбрежие - Франция (77,5%).

Като цяло, съгласно ЕАОС 83% от крайбрежните и вътрешни обекти в Европа са били “отлични” през 2020 година, в сходство с последните години. Само 1,3% от тестваните обекти, или 296 на целия континент, са оценени като “негодни”, спрямо към 2% през 2013 година Крайбрежните обекти дават по-добри индикатори от вътрешните, като 85% и 78% са класифицирани като “отлични”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР