Страната ни полага постоянни усилия, за да се постигне съответствие

...
Страната ни полага постоянни усилия, за да се постигне съответствие
Коментари Харесай

МОСВ: Страната ни полага постоянни усилия за съответствие с европейските норми за подобряване чистотата на въздуха

Страната ни поставя непрекъснати старания, с цел да се реализира сходство с европейските правила, да се усъвършенства чистотата на въздуха и да се избегне заплащането на обилни по мярка наказания. Това се показва в публикувана позиция на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) по отношение на отхвърления от Съда на Европейския съюз (ЕС) иск на Европейската комисия (ЕК) против България за възнаграждение на финансови наказания за качеството на атмосферния въздух.

Както Българска телеграфна агенция осведоми, в правосъдното решение се регистрира, че в формалното уведомително писмо, изпратено на България в края на 2018 година, Европейска комисия не твърди и не открива с изискваната изясненост, че решението на Европейския съд от 2017 година, установяващо първото несъблюдение на отговорностите, към момента не е било изпълнено в това време.

От Министерство на околната среда и водите напомнят, че на 29 март 2021 година е формирано дело пред Съда на Европейски Съюз, по което Европейска комисия изиска на България да бъдат наложени финансови наказания в размер на 11 млн. лева еднократна глоба и 20 млн. лева периодическа глоба за всяка година несъблюдение. На процедура средствата стават изискуеми от деня на постановяване на решението в такава посока, само че Съдът на Европейски Съюз отхвърли желае против България и наказания няма да бъдат заплащани, разясняват от екоминистерството. Оттам прецизират, че през септември м.г. екип на Министерство на околната среда и водите се е присъединил в отбраната на България в границите на така наречен устни надпревари по делото. " Беше предоставена информация за последните данни за качеството на атмосферния въздух за 2021 година, които демонстрират, че измерените равнища на ФПЧ10 са под избраната от законодателството средногодишна норма във всички пунктове за мониторинг в засегнатите зони и агломерации ", означават още от ведомството. От Министерство на околната среда и водите акцентират, че Съдът на Европейски Съюз е бил осведомен, че е налице значителен прогрес и във връзка с броя на общините, в които е реализирана и средноденонощната норма, като от всички 26 общини, обхванати от делото, 19 са в цялостно сходство и със средноденонощната норма, а в останалите седем е регистриран най-високият досега прогрес по този индикатор.

" България акцентира, че тези резултати се дължат на използването на сложни ограничения, които, в същото време с понижаване на замърсяването, следва да не попречват икономическата и обществена резистентност на популацията ", показват от Министерство на околната среда и водите. 

Екоминистерството напомня също, че през ноември 2022 година е оповестено Заключението на генералния юрист по делото. Отчитайки постигнатите досега резултати, в своето стимулирано мнение той показва, че не е налице причина за определянето на периодическа имуществена глоба, която България да заплаща. В заключението беше посочено, че налагането от Съда на България на еднократно платима сума не наподобява оправдано, доколкото тези запаси могат да бъдат вложени в подобряването на качеството на атмосферния въздух, разясняват от Министерство на околната среда и водите. 

Наред наред със засиления надзор и предприемането на превантивни дейности, политиките по обезпечаване на чиста околна среда ще продължат, с цел да се опази природата и да се отбрани здравето на популацията, означават от министерството. Ще продължи и подпомагането на общините за реализиране на сходство с европейското и национално законодателство в региона на качеството на въздуха. Осигурени са и средства в размер на 600 млн. лева по Програма „ Околна среда 2021 – 2027 “, които ще бъдат разполагаем на семействата посредством локалните управляващи за ограничения в региона на качеството на въздуха от началото на април т.г., показват от Министерство на околната среда и водите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР