Страната ни има ясна позиция позиция по отношение на членството

...
Страната ни има ясна позиция позиция по отношение на членството
Коментари Харесай

Николай Милков: Когато Северна Македония спази условията, тогава пътят към ЕС е открит

Страната ни има ясна позиция позиция във връзка с участието на Скопие в Европейски Съюз, която е учредена на това, което Европейски Съюз е решил във връзка с прилежащата ни страна и това е основата на по този начин нареченото френско или европейско предложение. Това предложение е признато от всички страни членки на съюза, признато е от България, а също по този начин и от Народното събрание в Скопие, акцентира в Сандански външният министър Николай Милков. 

Той взе участие в откриването на шестнадесетия интернационален семинар " Зимно учебно заведение по дипломация ", проведен от Дипломатическия институт към Министерството на външните работи, за задгранични дипломати от Европейския съюз, Югоизточна Европа и Черноморския район.

  " На процедура българско несъгласие няма и това е била постоянно моята позиция. Ние имаме напълно ясна позиция, която е учредена на това, което Европейски Съюз е решил във връзка с тази страна - когато изпълнят тези условия - спазването на правата на индивида, на асоцииране, битката против езика омразата и закононарушенията от ненавист, тогава пътят им към участие е открит ", разяснява външният министър.

" Ние имаме кардинална позиция, която е в изгода и поддръжка на интеграцията на страните от Западните Балкани, като това е добре да бъде осъществено по най-бърз метод, само че в същото време въз основа на критериите, които са избрани и въз основа на правилата и механизмите, които самият Европейски съюз е основал и утвърдил в това отношение, заключи Николай Милков.

България пази правата на нашите сънародници в тези страни и на хората, които имат българско съзнание и се усещат българи, акцентира министърът. " Тези неща не опонират на нашата цел за бърза интеграция на Западните Балкани. Напротив, спазването на правата на индивида, спазването на правата на асоцииране, битката против езика на омразата и закононарушенията от ненавист, са критерии за участието на тези страни в Европейски Съюз и това е нещо, което самият съюз признава ", сподели още външният министър.

Сред характерните цели на България във външната политика е участието на страната в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) и присъединението към Шенген, сподели Милков.

Членството на България в Организацията за икономическо сътрудничество и раз е най-важното българско интеграционно изпитание, след участието ни в Европейския съюз и НАТО, уточни външният министър. 

Друг характерен приоритет на страната е присъединението на България към Шенген.

" Там обстановката е такава, че успяхме да изработим една парадигма дружно с Нидерландия за това по какъв начин би трябвало да протичат от тук нататък нашите старания. Ние би трябвало да работим дружно за това да идентифицираме всичко това, което нидерландската страна чака да види в един предстоящ отчет по повод върховенството на закона в България ", сподели още Николай Милков.

Външният министър означи, че този разговор не е двустранен, а тристранен, тъй като в действителност Европейската комисия е тази, която създава отчетите. Очаква се подобен отчет да излезе през юни или юли, като следва задача за инспекция на обстоятелствата в България, също проведен от Европейска комисия, само че и с присъединяване на Нидерландия.

" В случай, че Нидерландия бъде задоволена от отчета, тогава след октомври България би била в положение да покрие критериите за влизане в Шенген ", уточни министър Милков, представен от Българска телеграфна агенция.

" Като споделям октомври, това не е целева дата, тъй като това не зависи единствено от нас, само че това е период, в който ние бихме могли да покрием вероятно условията, тъй че да бъдем част от Шенген. ", сподели още външният министър.

По отношение на Шенген Николай Милков добави, че България работи дружно с румънската страна.

" Това беше доказано от визитата на президента Йоханис в България, това беше доказано и два дни по-късно от мой телефонен диалог с външния министър на Румъния. Тук задачата не е да се спасяваме " поединично ", задачата е дружно да отидем в Шенген, тъй като ползата ни е общ. Става въпрос за това, че всички, да речем, артикули, които се транспортират от гръцките пристанища на север към Европа не би трябвало да чакат с дни на границите сред Гърция и България и след това сред България и Румъния. ", сподели още министър Милков, като означи, че това е въпрос на стопански интерес за цяла Европа. Конкретно за българските жители това ще бъде облекчение при пътешестване, като " няма да се постанова да чакат повече по разнообразни опашки на европейските летища ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР