Страната ни е важен географски кръстопът, оттук минават всички големи

...
Страната ни е важен географски кръстопът, оттук минават всички големи
Коментари Харесай

Взаимосвързаните центрове за данни на Equinix в София: обречени на успех

Страната ни е значим географски кръстопът, отсам минават всички огромни телекомуникационни трасета сред Европа и Изтока

Първият IBX център за данни на Equinix в София работи към този момент 8 години (снимка: Equinix)

FLAP – това са четирите одобрени местоположения за създаване на центрове за данни в Европа: Франкфурт, Лондон, Амстердам, Париж. Има, несъмнено, и други европейски градове в огромната карта на огромните International Business Exchange (IBX) центрове за данни по света на Equinix. От известно време обаче в нея „ изгрява ” звездата на София…

С инвестиция от 19 милиона $ в българската столица се построява първият стадий от SO2 – втория център за данни на Equinix у нас. Стабилността в подтекста на Европейски Съюз, пазарната среда, данъчната система, експертизата на един дребен и упорит екип и географската позиция на столицата обричат тези центрове за данни на триумф, заслужен за разказване в учебниците.

Първият IBX център за данни на Equinix в София работи към този момент 8 години. Е, преди 8 години той не носеше това име, тъй като не беше част от интернационалната компания; беше обаче построен първокласно от трима опитни експерти в телекомуникациите и не след дълго притегли вниманието на огромните в този бизнес. След серия придобивания в този момент той е част от мрежата на Equinix, в която има над 200 взаимосвързани центъра за данни.

„ През България минават всички огромни телекомуникационни трасета сред Европа и Изтока, а и към Азия “, акцентира Владислав Янков, търговски шеф на Equinix у нас (снимка: TechNews.bg / Мария Малцева)

Наречен SO1, през днешния ден центърът е изцяло утилизиран и даже „ стеснен ” за организациите, които имат потребност от услугите му. Затова в този момент компанията строи нов, втори IBX център за данни. Той ще е ултрамодерен, доста по-голям и, което е забавно, с модулен дизайн, което значи, че ще е подготвен да се надгражда, с цел да става още по-голям за релативно малко време.

София като географски хъб

„ България е постоянна европейска страна в подтекста на нашия район. Намираме се на значим географски кръстопът по пътя към Изтока ”, изяснява Владислав Янков, търговски шеф на Equinix у нас и един от тримата създатели на SO1. Казва, че през България минават всички огромни телекомуникационни трасета сред Европа и Изтока, а и към Азия.

Прогнози на Equinix за растежа на трафика в световен мащаб до 2021 година, (източник: „ Global Interconnection Index “, 2018 г.)

Българите познават единствено дребна част от телеком операторите, които оферират услугите си тук; само че в действителност през България кръстосват информационните автомагистрали на към 100 огромни телеком оператора от международна големина. Около 60 от тези телекоми са взаимосвързани в центъра за данни SO1 с помощта на Platform Equinix.

Прогнози на Equinix за растежа на световния потенциал за взаимосвързаност до 2021 година (източник: „ Global Interconnection Index “, 2018 г.)

„ От 16 страни са – разнообразни, от Унгария до Катар. Сред тях има огромни имена като Level 3/CenturyLink и AT&T ”, споделя Янков. Потенциалните консуматори на всички тези телеком компании са към 250 милиона души. Всяка от тях бърза да построи още инфраструктура.

Директната и частна съгласуваност със стратегически снабдители на облачни услуги е от основно значение, защото цифровата промяна ускорява търсенето на услуги в Digital Edge. Според Глобалния показател за взаимосвързаност, пазарно изследване, оповестено от Equinix, към 2018 година международният интернет трафик се движи с към 2500 терабита в секунда (Tbps), като прогнозата към 2021 година ще е над 8000 терабита в секунда.

Именно огромните интернационалните телекоми, снабдители на уеб услуги и водещи корпорации, които непрекъснато разпростират инфраструктурите си на всички континенти, са във фокуса на бъдещия SO2. Те имат потребност от сходен хъб и услуги за взаимосвързаност и ги получават от софтуерно самостоятелен снабдител.

В световната мрежа на Equinix има над 200 взаимосвързани центъра за данни в разнообразни точки на света (снимка: Equinix)

Географската локация „ на кръстопътя ” на телекомите се съчетава с удобна бизнес среда: непоклатимост на страната като част от Европейски Съюз, закрепена валута, ясна и комфортна за бизнеса данъчна среда.

Ноу-хау от международен клас

И тримата създатели на SO1 заобикалят да приказват за себе си, само че водеща роля за триумфа на центъра за данни имат точно тяхната подготовка и богатият им опит. Здравко Николов е прочут от работата си в Cisco България, където в продължение на 9 години бе инженер и управител бизнес развиване. Владислав Янков е с 10 години опит в корпоративните продажби в Орбител и Cisco. Стефан Стефанов пък е добре прочут като механически шеф на Орбител, управител на планове на Magyar Telekom/Deutsche Telekom в района, а през днешния ден – механически шеф на Equinix у нас.

Когато сътвориха първия си център за данни в София, той бе едно от най-модерните уреди от този тип освен у нас. Днес създателите споделят, че за близо 10-те си години работа центърът SO1 няма нито секунда спиране на работата. „ Машини се повреждат, несъмнено, само че всичко е проектирано по този начин, че сривовете в никакъв случай не са довели до спиране на услугата за клиентите ”, споделя Здравко Николов, изпълнителен шеф на Equinix в България.

„ Машини се повреждат, само че всичко е проектирано по този начин, че сривовете в никакъв случай не са довели до спиране на услугата за клиентите ”, споделя Здравко Николов, изпълнителен шеф на Equinix в България (снимка: TechNews.bg / Мария Малцева)

Новият център за данни се построява по самостоятелен план, употребявайки знанията на тримата специалисти, само че и най-хубавото от практиката на Equinix. „ Това ще е комплицирана и интелигентна постройка ”, споделят Янков и Николов. Новият обект е умислен да дава отговор на бизнес етикета за центрове за данни, да употребява единствено зелена сила.

Климатът като предизвикателство

София и България като цяло не са измежду „ удобните ” зони за градежи на център за данни, признават Николов и Янков. Климатът е тежък за сходен жанр активност: лятото е горещо, което изисква мощни системи за изстудяване, а зимата има мразовити интервали – водата замръзва, което прави ненадеждно потреблението на водно изстудяване.

В бъдеще летните жеги ще стават все по-знойни и все по-дълги. Това е наложило новият SO2 да бъде оразмерен за температура от над 42°C. „ Когато става дума за прецизна климатизация, до неотдавна всички системи се оразмеряваха за до 35°C. Ние обаче би трябвало да сме готови за това, което следва в идните 25-30 години. Затова преценихме, че би трябвало да сме подготвени за над 40 градуса ”, споделя Янков.

Очаква се в края на март на 2019 година SO2 да стане подготвен и да посрещне първите си клиенти.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР