Страната ни е сезирала ЕК, започнало е антимонополно разследване срещу

...
Страната ни е сезирала ЕК, започнало е антимонополно разследване срещу
Коментари Харесай

ВАСИЛЕВ ОБЯВИ: В ход е арбитражно дело срещу Газпром

Страната ни е сезирала Европейска комисия, почнало е антимонополно следствие против „ Газпром” и страната ни ще заведе искове в арбитражния съд поради едностранното прекъсване на доставките на природен газ, заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев в ефира на Нова.

" Няма да има скок от 35% на цената на газа през месец май, заяви още той. „ Работим по въпроса на база на договорите, които има все още „ Булгаргаз”. Това, което се опитваме да създадем, е да стартираме да си получаваме азерския газ по истинския контракт. Ако това стане, дори може да има понижение на цената”, сподели Василев.

„ Не сме спрели преноса към Сърбия и Унгария, няма прекъсване към потребителите и у нас, няма повишаване нито за бизнеса, нито за потребителите”, разяснява Василев.

Той напомни, че на 5 май у нас се събира Координационен център на Европейски Съюз, който включва всички Балкански страни, Украйна, Турция, Азербайджан, Италия. На него ще се създаде обща тактика по какъв начин българската газопреносна система да зареди целия район с над 20 куб. метра газ и по какъв начин той да бъде на по-ниска цена.

Ако страната ни не контракти нищо, най-лошият сюжет би бил цената да се усили с 20%. Хранилището в Чирен ще стартира да се цялостни в средата на май, което било обикновено след зимния сезон. „ Винаги на края на отоплителния сезон пада до 10% и през лятото се запълва”, изясни вицепремиерът.

България си е платила на Русия за газа. „ Направено е заплащането за 50 милиона $ в „ Газпромбанк”, само че то беше върнато. Ще забележим дали другите заплащания ще ги одобри, или ще ги върне”, разяснява Василев.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР