Страната ни е потърсила помощ от партньорски служби след поредната

...
Страната ни е потърсила помощ от партньорски служби след поредната
Коментари Харесай

Нови бомбени заплахи и затворени училища: Разследват престъпление против Републиката

Страната ни е потърсила помощ от партньорски служби след следващата вълна закани за сложени бомби. И през днешния ден десетки образователни заведения в разнообразни градове бяха затворени поради предизвестия за взривни устройства.

Междувременно Софийската градска прокуратура стартира следствие за закононарушение срещу републиката. Водещата версия, която лансираха от Министерство на вътрешните работи пък, е хибридни офанзиви, свързани с Русия.

Снимка: bTV

В столичното 22-о учебно заведение малко преди 7 часа сутрина е получено анонимно телефонно позвъняване за сложени взривно устройство. Следва евакуация и неучебен ден.

ГДБОП и партньорските служби са доста покрай идентифицирането на индивида

Два часа по-късно опасност, само че посредством мейл, е изпратена до 102 образователни заведения в София, Варна, Бургас, Плевен и Сливен, в това число и към Университета за национално и международно стопанство. За втори следващ ден, в доста от учебните заведения децата напуснаха класните стаи, а образователните занятия бяха прекъснати до на следващия ден.

Снимка: bTV

„ Оглеждат класните стаи, гледат по бюрата, сервизните пространства. По-добре е да бъде запечатано учебното заведение за 24 часа, макар че съм сигурна, че няма бомба “, разяснява директорката на 22 СЕУ „ Георги С. Раковски “.

Точно в 9 сутринта, както и през вчерашния ден, учебните заведения във Варна получиха безусловно същият по наличие имейл. Евакуирани бяха учениците и в две гимназии в Бургас. В Сливен беше разгласен неучебен ден. Заплаха получиха и в Университета за национално и международно стопанство.

 

Повече от 30 образователни заведения в двата града бяха евакуирани в понеделник

 

„ Сформирахме спешен щаб, който да реши по какъв начин да действаме по-нататък. Той реагира доста бързо. Университетът ще бъде затворен на следващия ден до 8 часа сутринта “, изясни ректорът на УНСС проф. доктор Димитър Димитров.

Снимка: bTV

Директорите на образователните заведения работят благодарение на Министерство на вътрешните работи, съобщи министърът на образованието Сашо Пенов.

Предположенията за произхода на заканите са най-различни, разяснява вътрешният министър Иван Демерджиев. Водещата версия е, че става въпрос за хибридни офанзиви, свързани по някакъв метод с Русия. Такива известия има и в доста европейски страни.

Снимка: bTV

„ Източниците на офанзива са едни и същи, методите са едни и същи. Сигнализирали сме за това партньорските служби в Съединени американски щати и Англия, където се открива да са регистрирани имейл адреси или да се употребяват телефони, от които идват тези закани “, добави той.

 

Освен с имейли заканите идваха и по телефон

 

От Министерство на вътрешните работи са безапелационни, че дотук заканите не са действителни, а целят привличане на вниманието. Вече има насоки за вероятно лице, съпричастно за изпратените известия.

След думите на вътрешния министър последва реакция на посолството на Русия у нас. Оттам осъждат заканите към учебните заведения, само че отхвърлят обвиняванията на Министерство на вътрешните работи.

Снимка: bTV

„ Категорично отхвърляме всевъзможни голословни обвинявания на страната ни в осъществяване на сходни осведомителни офанзиви. Разчитаме, че в следствие от следствието на сюжета способените органи на Република България ще дадат изчерпателни мнения по забележките за „ съветската диря “, допълват от посолството.

Директори приканиха за актуализиране на инструкциите за деяние при такива случаи, тъй като сегашните са от преди 20 години. Полицията даде обещание до два дни да бъде направена общонационална процедура, която ще регламентира прецизно при такива обстановки точните дейности и ще отсява действителните закани от мнимите.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР