Страната ни е получила отказ за ремонт на зенитните ракети

...
Страната ни е получила отказ за ремонт на зенитните ракети
Коментари Харесай

Тагарев: България е получила отказ за ремонт на ракетите за С-300 още преди войната в Украйна

Страната ни е получила отвод за ремонт на зенитните ракети за С-300 още преди началото на войната в Украйна. Това изясни пред Нова тв министърът на защитата Тодор Тагарев. По думите му военното министерство е в подготвеност да извърши решението на Народното събрание за изпращане на нов пакет помощ за Украйна. Успоредно с това властта стартира проверка на отбранителната политика на страната.


След решението на депутатите за нов транш военна помощ за Киев, министърът на защитата отговори на рецензиите на опозицията в Народното събрание. По думите му дефектните ракети за комплекси С-300 са неизползваеми и без шансове за ремонт.

" Правени са опити тяхната продуктивност да бъде възобновена, тези опити са се провалили, защото десетилетия наред ние залагаме на подсигуряване от страна единствено на съветската федерация. Отказът за работа по тези ракети е преди да стартира войната. Обяснили са от съответната съветска компания, че те не могат да създадат това, което ние бихме желали, а и ние нямаме капацитет сами да се оправим с тяхното възобновяване ", съобщи Тагарев.

В същото време военният министър изрази вяра, че в последната седмица преди ваканцията Народното събрание ще даде зелена светлина за закупуване на 198 бойни машини " Страйкър ". Като уверенията са, че американската техника ще пристигна у нас с цялостно съоръжение.

" Намерението ни е не да придобиваме машини с колела и оръдие, а цялостния комплект връзки, системи за бойно ръководство, муниции, симулатори за подготовка. Пакетът е много повсеместен и ще разреши образуването на три батальонни групи ", изясни Тагарев.

А поради изменящата се геополитическа конюнктура и военните дейности наоколо, държавното управление запретва ръкави и стартира обзор на отбранителната политика на страната.

По думите му предният обзор е стартират през 2019-та година. " Преди съветската експанзия, преди тази качествена смяна на средата за сигурност, несъмнено има нови условия към нас, ние би трябвало да вършим доста нови неща. Прегледите до в този момент са вървяли по най-малко година, само че ние нямаме този разкош – би трябвало доста по бързо да вземе съответните решения ", разяснява министърът.

А през днешния ден военният министър, взаимно с министъра на защитата на Република Северна Македония, ще посетят базата край Ново село, с цел да се срещнат с работата на многонационалните бойни групи у нас. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР