Страховете на родителите нямат край. Понякога ги е страх да

...
Страховете на родителите нямат край. Понякога ги е страх да
Коментари Харесай

7 неща, на които родителите трябва да научат децата си

Страховете на родителите нямат край. Понякога ги е боязън да се намесят, с цел да не влошат нещата. Друг път се намесват от боязън да не се влошат нещата. Общо взето рецепта за вярно държание няма, нито повсеместен справочник за държанието на родителя. Но, родители, научете децата си на следните умения:

1. Научете ги да споделят „ Не! ”

Примерна обстановка: Съученикът и съседчето по чин на вашето дете го моли да препише от него по време на изпит. По този метод учителят ще получи две идентични писмени работи.

Изход от обстановката: Обяснете умерено на детето, че придобиването на познания е дълъг и комплициран развой. Не е редно някой да желае да ги взима наготово за негова персонална полза. Ако детето отговори „ Не ме разсейвай! ” или просто откаже, евентуално ще си навлече гнева на съученика, само че и ще се научи да разграничава вярно от неверно. Освен това не е добре да прави неща, които са в прорез с неговите разбирания и правила единствено с цел да се хареса на другите.

2. Научете ги да отвръщат на „ ударите ” с достолепие и по този начин, че да ги запомнят!

Примерна обстановка: Съучениците се подиграват на детето ви и в следствие то не желае повече да върви на учебно заведение.

Изход от обстановката: Колкото и да ви се желае, не трябва да се намесвате с експанзия и яд, с цел да не влошите нещата още повече. Обяснете на детето, че хулиганите желаят да изпъкват на гърба на останалите. Обичат да си набелязват жертва и да се усещат герои, когато карат другите да страдат или ги наскърбяват. Най-доброто решение е да не показваш, че те нараняват. Ако детето му се усмихва в отговор на нападките и не обръща внимание, скоро и останалите деца ще изгубят интерес и ще не помнят.

3. Научете ги, че оценките не са най-важни.

Примерна обстановка: Детето получава слаба оценка и вие му се карате. Най-вероятно идващия път ще го е боязън да показа с вас сходно нещо.

Изход от обстановката: Повечето родители карат детето да се усеща доста зле поради оценките си в учебно заведение, а даже не си дават сметка за това. Разбира се, че е значимо детето да поставя усърдие и да учи, само че не би трябвало да се опасява да ви покаже слаба оценка в бележника. Покажете на детето си, че го обичате все пак и го окуражете, че идващия път ще се оправи по-добре.

4. Научете ги да оказват помощ на другите и да пазят по-слабите.

Примерна обстановка: Детето ви споделя с вас, че съучениците му тормозят някое едва момченце. Детето ви знае, че това е неверно, само че не знае по какъв начин да постъпи.

Изход от обстановката: Много деца се опасяват да пазят по-слабите, когато ги тормозят, тъй като има заплаха да се трансфорат в идната жертва на хулиганите. Не е по-различно и при възрастните хора. Много е значимо детето да разбере, че е вярно да проявяваш състрадание и да помагаш на другите, когато можеш. В този случай дайте на детето да прави някаква работа у дома, поверете му някаква отговорност – да гледа по-малкото си братче/сестриче, да подреди масата, да измие чиниите и така нататък

5. Насърчавайте ги да вършат това, което обичат.

Примерна обстановка: Децата са прекомерно натоварени в учебно заведение. Покрай цялото натоварване и спомагателни спортни занимания или уроци не им остава време за отмора.

Изход от обстановката: Родителите желаят децата им да са щастливи и да са положителни във всичко, по тази причина се грижат да им обезпечат допустимо най-вече занимания, в това число извънкласните занимания. Важно е обаче да подредите програмата на детето си по този начин, че да му остава най-малко един час дневно, с цел да прави нещо, което харесва – да рисува, да пее, да танцува, да написа, да играе на игри.

6. Научете ги, че спортуването е част от живота.

Примерна обстановка: Детето ви е прекомерно срамежливо и затворено. Предпочита да си стои у дома, вместо да се види с другари.

Изход от обстановката: Насърчете го да се включи в спорт, който изисква отборна игра – баскетбол, волейбол, водна топка, танци – всичко, което би било уместно за него/нея.

7. Научете ги да се харесват и одобряват такива, каквито са.

Примерна обстановка: Рано или късно, детето ще стартира да се съпоставя с другите, които ще му се костват по-хубави, по-слаби, по-интересни. Ако от дребни развият сходно държание, това би могло да се трансформира в сериозен проблем в живота им по-нататък.

Изход от обстановката: Всички деца желаят да бъдат надарени и да бъдат забавни за другите. Децата обичат и търсят внимание. Не забравяйте да повтаряте на децата си, че са прелестни! Ако детето ви си има кумир, намерете негова фотография без обработка на Фотошоп и му я покажете, с цел да му внушите, че не е значим външният тип, а това, което носим от вътрешната страна.

Цветелина Велчева по материали от Brightside

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР