Страховете и фобиите могат да се появят във всяка възраст,

...
Страховете и фобиите могат да се появят във всяка възраст,
Коментари Харесай

От какво се страхуват децата ни в различните етапи на израстване и как можем да им помогнем

Страховете и уплахите могат да се появят във всяка възраст, само че точно в детската логика на психиката съществува понятието естествени страхове – такива, които пораждат при множеството деца на един или различен стадий от развиването и са естествена последица от израстването. Ето какво да чакаме от детските страхове, по какъв начин да помогнем на детето да се оправи с тях и належащо ли е да се търси помощ от експерти?
От раждането до 1г
 Добави изложение
Страх от неочаквани звуци/проблясъци/движения. Не изисква специфични дейности от страна на родителите, просто се пробвайте да избегнете всякаква неучтивост. Дете, което спи умерено под бръмченето на прахосмукачката и шума на строителната площадка под прозореца, може да се уплаши от нормално ненадейно кихане. Използвайте контакт кожа до кожа допустимо най-често, с цел да намалите общата тревога. Страх от загуба на майката. Ще премине, когато бебето стартира да осъзнава себе си като обособен организъм, а не като част от майката. Освен това то ще стартира да схваща понятията „ за известно време “ и „ на друго място “, до момента в който в този момент заминаването на майката е „ вечно “ и „ в неизвестността “. За да преживеете този интервал, да вземем за пример, ще помогне бебефон, с помощта на който бебето ще може да чува гласа ви. Страх от непознати. През втората половина на първата година детето стартира да прави разлика сред понятията " собствен " и " непознат ". Някои деца реагират доста остро на непознати: плашат се, плачат, отхвърлят да поддържат връзка. Не настоявайте, в случай че го дадете принудително, рискувате да изострите този боязън.
 
ВИЖТЕ ОЩЕ: 
 
От 1 година до 3 години
 Добави изложение
Страх от смяната. Детето е още прекомерно малко, с цел да разбере, че смяната е нещо обикновено. За него всяка смяна е срив на международния ред. Случва се по този начин, че тъкмо през този интервал нормално настава сериозна разлъка с родителите - детска градина или ясла. Говорете с детето си за идните промени, измислете свои персонални ритуали, които ще останат непроменени при всевъзможни условия. В никакъв случай не нарушавайте обещанията, дадени на детето - то се нуждае от точки на непоклатимост. Страх от тъмното. Причината за появяването нормално са недомислени думи и дейности на възрастни. Нощната лампа може да помогне да се справите с него. Можете да дадете на детето малко фенерче, което " е в положение да победи тъмнината ". Можете да измислите забавни действия на мрачно: спектакъл на сенките, гледане на слайдове и така нататък Страх от животни. Причината за възникването е неприятно прекарване с животно или ужасяващи истории, разказани от възрастни („ Не пипай - ще хапе! “). Когато учите детето да поддържа връзка с животни, не бъркайте страха и предпазливостта - последното би трябвало да се възпитава. Ако страхът към този момент е зародил, действайте деликатно: изберете карикатури, книги, в които „ ужасният звяр “ въобще не е заплашителен. От време на време се сприятелявайте с някой от представителите на плашещия тип (само не настоявайте да „ галите кучето “, в случай че детето се опасява - всичко има своето време).4 до 7 години
 Добави изложение
Страх от чудовища. Призраци, бугимени, вампири – детето не може да разграничи страстта от обекта, който я провокира. С други думи, в случай че воин на ужасите го е изплашил, страхът е действителен, което значи, че чудовището също е същинско. Не позволявайте на детето си да гледа телевизия без контрол. Ако страхът към този момент се е появил, дружно намерете слабостите на чудовището и „ въоръжете “ детето против него. Страх от болежка. Разбира се, новороденото също реагира на болежка, само че да се страхуваш от болката, преди да е породена, е свойство на една по-зряла душeвност. По-конкретна версия е страхът от лекари. Никога не лъжете детето за болката - няма потребност да казвате, че въобще няма да боли, когато го водите на имунизация. Кажете му почтено, че би трябвало да има малко самообладание - всичко ще мине бързо. Страх от гибелта. В предучилищна възраст детето нормално осъзнава необратимостта на гибелта. Като предписание е съпроводено от боязън от загуба на родственици (човек мисли за личната си гибел доста по-късно). Говорете с детето си и му обяснете, че хората нормално умират след дълъг живот и към момента имате доста време. Ако детето каже, че ще измисли „ лек против гибелта “, подкрепете тази концепция, това ще му помогне да се помири с плашещия факт.
 
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР