Страхотно начало за голям български спортист на престижен турнир.Единственият българин

...
Страхотно начало за голям български спортист на престижен турнир.Единственият българин
Коментари Харесай

Григор Димитров спечели след два тайбрека в Париж

Страхотно начало за огромен български състезател на влиятелен шампионат.

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров приключи отрицателната си поредност от изгубени тайбрекове и се оправи със солидната опозиция на Ботик ван де Зандсхулп - 7:6(5), 7:6(5) на старта на “Мастърс ”-а в Париж.

Допреди този дуел топ ракетата ни беше отстъпвал в цели осем поредни “дълги геймове ”, в случай че не броим второто му място на демонстративния шоу-турнир във Виена преди старта на същинското събитие в австрийската столица от категория АТР 500, написа Sportal.bg.

Димитров завоюва трагично третия си мач против Ван де Зандсхулп и продължи сполучливата си серия на “Мастърс ”-а в Париж. Той към този момент има 10 победи в 10 участия в първи кръг във френската столица, където през 2018-а се класира на полуфиналите.

Следващият съперник на Гришо ще бъде Фабио Фонини, който с доста тъга по-рано през днешния ден победи 308-мия в международната класация Артур Филс с 7:6(5), 6:7(4), 6:2.

Първи сет

Григор стартира чудесно на сервис и небрежно стигна до 40-0, като вкара в приложимост рано-рано и марковия си бекхенд по правата. Ботик пресили бекхенд и геймът завърши сполучливо за топ тенисиста ни - 1:0. Димитров пресили ретур за 15-0, след това прати бекхенд в мрежата от главната линия, а Ван де Зандсхулп с ас и неотразен сервис за нула време изравни на 1:1.

Нидерландецът прати форхенд по правата в мрежата за 15-0, а Гришо пресили правия си удар - 15-15. Въпреки че българинът поддържаше невисок % на вкаран първи сервис (30%), той заби първия си ас и затвори гейма без повече неточности.

Ботик сбърка при първото си излизане на мрежата, пращайки волето си в навън - 0-15. Последва атрактивно разиграване по къси диагонали, в което форхендът на Гришо не устоя за 15-15. Двойна неточност сложи напрегнат подаващия при 15-30, само че след това българинът прати бекхенд-ретур в навън по правата. Началният удар още веднъж послужи на 35-ия в света за 40-30, а нова неправилност от задната страна на ракетата на Димитров направи резултата 2:2.

Първото излизане на мрежата на Григор също беше несполучливо, само че поради прекрасен минаващ удар на Ботик - 0-15. Втората му неточност беше по-фрапираща, тъй като приготви добре излизането си с форхенд по противоположния диагонал, само че прати на към два метра в навън топката от смача. Третата му неправилност към този момент обезпечи троен брейк-бол на противника, а двойна неточност завърши кошмарния гейм - 2:3.

Ботик продължаваше да се оправя чудесно на сервис (75% до момента) и асовете му набъбнаха до три, а той направи и серия от 10 извоювани точки при 40-0. Непредизвикана от форхенд на българина пък затвърди пробива на съперника - 2:4.

Притеснителните неточности на Димитров не спираха - той още веднъж прати воле надалеч в навън от мрежата - 15-0. Негативната поредност беше спряна с ефектно и технично воле за 15-15, само че след това Ван де Зандсхулп направи форхенд-уинър по правата с 15-30. Неотразен сервис в тялото докара до 30-30, а още едно такова осъществяване направи 40-30. Гришо направи няколко следващи отлични форхенда, само че когато трябваше да приключи на мрежата, позволи неточност и вкара гейма в дюс. Там вторият му ас по диагонала в полето за тъждество му обезпечи авантаж, а към този момент ново елегантно воле понижи резултата на 3:4.

Ботик не спираше да усилва % на успеваемост на първия си сервис и на практика без игра крачеше решително към спечелването на сета, и то единствено поради минутките на срив у Григор. Когато обаче трябваше да се стигне до разигравания от главната линия, Димитров два пъти се " закачи " по добър метод и дочака неточности за 30-30. Невърнат начален удар и ас номер 6 обаче отстраниха интригата и в този гейм - 3:5.

Сервисът на Гришо проработи съответно в последните няколко минути и той стигна до първия си безпроблемен гейм на нула, само че към момента трябваше да се опита да върне брейка - 4:5.

Още в първата точка Димитров съумя да влезе в разиграване и да го управлява по диагоналите с подсечения си бекхенд, който докара до неточност на противника от форхенд с висока парабола. Разликата в класите на корта обаче биваше заличена от невероятния сервис на нидерландеца, който с два следващи невърнати стигна до 30-15. С помощта на мрежата пред Гришо се откри опция за бекхенд-уинър по диагонала и той се възползва за 30-30, а след това се стигна до дълготрайно разиграване. Ботик надхитри противника си с къса топка и минаващ форхенд за сетбол, само че по-късно пристигна двойна неточност - дюс. Феноменален минаващ бекхенд по правата на Григор му обезпечи първия в мача брейк-бол, а нидерландецът сгреши форхенд и по този начин загуби преимуществото си - 5:5.

Неотразен сервис изведе Гришо до 15-0, а след това той още веднъж подвигна публиката на крайници с печелившо деми-воле от форхенд от главната линия, до момента в който е приклекнал. Неточност от бекхенд след доста бездънен ретур на съперника направи съотношението 15-30, а след това нов противоположен удар в мрежата възвърне паритета - 30-30. Трети следващ несполучлив бекхенд докара до брейк-бол, а първият сервис още веднъж не влизаше. Излизане на мрежата незабавно след сервис обаче свърши работа за дюс, а невърнат начален удар по правата в дясната половина донесе авантаж. За страдание, безразсъден контакт с филето донесе огромно предимство на Ван де Зандсхулп и той още веднъж стигна до тъждество. Сервис-форхенд върна преимуществото на българина, а неотразено подаване подсигурява най-малко тайбрек на топ тенисиста ни - 6:5.

Гришо с сполучлив ретур и отлично прекосяване от отбрана в офанзива си построи късмет да приключи на мрежата и да поведе с 0-15. Слаб ретур обаче възвърне равенството 15-15, а след това Димитров завоюва замяна по диагоналите с бекхенди - 15-30. Бомбите на Ботик не спираха и той се добра до 30-30, а след това и до 40-30 след неакуратен ретур на съперника му. Грешно решение от бекхенд на Григор прати първия сет в тайбрек - 6:6.

Гришо направи първия мини-пробив за 2-0 след превъзходен минаващ бекхенд, а можеше да се стигне и до 3-0, само че Ботик си заслужи овации със страховит контриращ форхенд по пай диагонал. Димитров загуби преимуществото си с неточност от задната страна на ракетата за 2-2, само че въпреки всичко след това поведе с 3-2, въпреки и без брейк задатък. Две бързи точки от сервис на Ван де Зандсхулп направиха за първи път съотношението в негова изгода - 3-4, а Григор отвърна със същото за 5-4. Двойна неточност на нидерландеца даде два сетбола на топ ракетата ни, а с огромен шанс се стигна до 6-5. Вторият сетбол към този момент беше при сервис на Димитров и той го материализира - 7:6(5) за 58 минути игра.

Втори сет

Страхотно бекхенд-воле с инстикт осъществя българинът за 30-30 в откриващия гейм на втората част и сложи подавача напрегнат. За страдание, комфортна опция за брейк-бол беше изпусната след подсечен бекхенд в мрежата, а неотразен начален удар направи резултата 0:1.

Една от позитивните вести към играта на Григор в последните минути бе, че въпреки всичко първият му сервис стартира да му прави работа и да му обезпечава безметежни геймове - той взе подаването си на нула за негативно време и изравни на 1:1. Размяна на бекхенди приключи с точка за българина при започване на идващия - 0-15, а след това той не можа да трансферира мрежата в блян да направи ретур-уинър. С излизания на мрежата Ботик стартира да си носи преимущество в напрегнатите моменти - 30-15, а сервис-форхенд го изведе до 40-15 и след това до гейм за 1:2.

Броят на асовете на Димитров набъбна на 3 за 30-0, само че след това много преувеличен форхенд за 30-15. Набързо обаче с две лесни точки след стабилен начален удар българинът изравни на 2:2 и можеше да мисли още веднъж за търсене на пробив.

Той влезе в разиграване още в самото начало на подаването на Ботик, единствено че беше надигран от главната линия, а по-късно се стигна до 9-ия ас в интерес на 35-ия в света - 30-0. Ас номер 10 послужи за 40-0, а неотразен начален удар маркира един от позабравените експресни сервис-геймове на нидерландеца - 2:3.

Мачът започваше да наподобява на доминация на сервиращите във втория сет, тъй като и Гришо не допускаше никакви съмнения, въпреки към момента подаването му да бе с 52-процентова успеавемост. Той направи и втора двойна неточност за 30-15, а след това лайнсменът го ощети за форхенд по противоположния диагонал, маркиран в навън, до момента в който в действителност бе закачил линията. Последва извънредно изтощително разиграване с 33 удара от главната линия, в което и двамата биваха пасивни и като че ли чакаха неточност на противника - тя пристигна от бекхенд на българина и докара до брейк-бол. Драйв-воле и смач обезвредиха положителната отбрана на нидерландеца и Григор се добра до дюс, само че след това отново пресили правия си удар по противоположния диагонал. Фрапираща неточност от форхенд пред празен корт на мрежата направи брейкът факт - 2:4.

Ботик направи двойна неточност и след това пласира два следващи аса за 30-15, след което пристигна още една двойна - 30-30. Трета двойна неточност на нидерландеца обърна резултата на 30-40, а когато най-сетне се стигна до разиграване, Гришо изтормози противника с поредност форхенди по противоположния диагонал и стигна до рибрейк - 3:4.

Димитров дръпна бързо с 15-0, само че след това трябваше да се пази от бомбите от форхенд на Ван де Зандсхулп и не съумя - 15-15. Българинът стигна до 30-15 след печеливш прав удар по противоположния диагонал, а сходно такова осъществяване след сервис го приближи на точка от равнене на резултата. Лесно воле на мрежата направи тъкмо това - 4:4.

Форхенд с рамката на Григор не му разреши да сложи напрегнат рано-рано подавача и се стигна до 15-15, а след това преувеличен бекхенд-слайс направи 30-15. Грешка от правия удар на нидерландеца възвърне паритета на 30-30, само че 12-ият ас се намеси в подобаващ миг за него. Излизане на мрежата пък го приближи до гейм от продобиване на втория сет - 4:5, само че без преимущество за някого в пробивите.

Димитров поведе с 30-0 след хубав подсечен бекхенд-слайс, трансформирал се в уинър, както и форхенд в мрежата на противника. Печеливш удар с предната страна на ракетата обаче даде на Ботик късмет да " се закачи " в гейма при 30-15, само че Григор още веднъж го матира с поредност от форхенди по противоположния диагонал. Неотразен сервис направи резултата 5:5.

Българинът не можа да направи минаващ бекхенд и изостана с 15-0, а след това сбърка и слайса - 30-0. Нови две бързи точки за Ван де Зандсхулп му подсигуряваха най-малко тайбрек - 5:6. Чудесно разиграване при започване на идващия гейм обезпечи на Григор овации и задатък от 15-0, а невърнат сервис направи съотношението 30-0. Ас номер 5 пристигна за 40-0, а сервис-форхенд прати развръзката в тайбрек.

Двойна неточност на Ботик донесе първия мини-пробив на Димитров за 1-0, само че той пресили лифтиран бекхенд поради разкъсан кордаж в несъответствуващ миг - 1-1. Неотразен сервис с 212 км/ч докара до 2-1, а превъзходно и разнообразно разиграване приключи нежелано за Григор със сбъркано воле на мрежата - 2-2. Нидерландецът два пъти поред откри линията по противоположния диагонал и направи печеливша къса за 2-3. Невърнат начален удар бе задоволителен за 3-3, а след това надълбоко бекхенд-воле свърши работа за 4-3 в българска изгода. Ботик пресили бекхенд и позволи нов мини-пробив при 5-3, само че ненапълно компенсира с форхенд-уинър по правата за 5-4. Григор имаше два сервиса, с които да завоюва мача, като стигна до мачбол посредством смач на мрежата. Нидерланецът обаче върна мини-пробива с излизане напред и хубаво стоп-воле за 6-5, а невероятна точка постави завършек на срещата, като имаше и удобна интервенция на мрежата - 7:6(5), 7:6(5).
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР