Страхът от машинното гласуване се превръща в епидемия сред управляващите

...
Страхът от машинното гласуване се превръща в епидемия сред управляващите
Коментари Харесай

Провалът на машинното гласуване - саботаж или стечение на обстоятелствата?

Страхът от машинното гласоподаване се трансформира в зараза измежду ръководещите и подчинените им институции. Това съобщи водачът на Волт България Настимир Ананиев.
Според Ананиев има следващ бойкот против този тип гласоподаване, като за образец той даде позицията на ръководителя на Съвета на шефовете на " Информационно обслужване " проф. Михаил Константинов, който приказва преди 2 дни пред Нова телевизия. Според Константинов при 40% от машините на евроизборите имало неточности.
" Ако това е правилно, трябваше изборите да се касират. При съвсем 159 000 дали своят вот машинно, 40% неточност значи се слагат под въпрос над 63 000 гласа, което е извънредно доста. Толкова гласове биха били основни и за определянето и на мандатите, и на преференциите. На Лиляна Павлова не и доближават към 6000 гласа с цел да стане втора в листата на ГЕРБ. Ако Андрей Слабаков беше събрал 2300 преференции по-малко, нямаше да размести листата на Вътрешна македонска революционна организация. Като цяло вторият мандат на Вътрешна македонска революционна организация би зависил от толкоз гласове, също и мандатът на " Демократична България ". Всичкото това дава и отговор за какво 95% от гласовете бяха преброени за по-малко то 24 часа, а след това 3 дни чакахме за останалите 5%. Очевидна е цялостната стъкмистика през тези 3 дни, единствено и единствено да излязат контролите и резултатите да наподобяват същински ", разяснява Ананиев.
За неуредиците с резултатите от машинното гласоподаване алармира и Институтът за развиване на обществената среда посредством платформата " Отворен парламент ". В разбора се споделя същото, което сподели и Константинов - че от 3000 секции, в 1139 има проблеми. Даден е образец със секция 80 в 23 изборен регион София-град (234610080). Съгласно сканирания от СИК протокол, там 110 души са дали своят вот машинно. От тях, съгласно общия протокол, 65 са дали своят вот с преференция. Но съгласно протокола от машината преференциално са дали своят вот 60 души! Такива са образците и от отстаналите 1138 секции. А пред " Биволъ " самата ЦИК признава, че в обособените калкулации има разлики в регистрираните гласове, само че това не влияело на крайния резултат.
Освен това - членовете на районните изборни комиси (РИК) на процедура не са били подготвени по издадените от ЦИК методически инструкции за работа с машините. Що се отнася до членовете на секционните комисии (СИК) – част от тях също са минали образование преди 20-и май, а за останалите времето до изборите е било прекомерно малко, с цел да могат да се приготвят по допустимо най-хубавия метод, заключва анализът. А Ананиев прибавя, че ЦИК одобри решение за методически инструкции по отношение на машинното гласоподаване за членовете на секционните комисии (СИК) чак на 20-ти май вечерта, което действително е след всички образования на районните изборни комисии. Оказва се, че членовете на РИК на процедура не са били осведомени детайлно с издадените инструкции за работа с машините.
Настимир Ананиев пита и за какво е било нужно данните от машинните протоколи да се трансферират на хартия, като заключва, че това съставлява " негоден телефон ".
От Волт са безапелационни, че членовете на изборните комисии би трябвало да бъдат глобени финансово и да лежат в пандиза, в случай че не отразяват вярно гласовете, както и да има професионална изборна администрация. Също по този начин проф. Константинов да даде обществено подробни елементи за грешките в 40% от машините, които не работели съгласно него.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР