Страхът от икономическа рецесия, произтичаща от пандемията на коронавирус, погълна

...
Страхът от икономическа рецесия, произтичаща от пандемията на коронавирус, погълна
Коментари Харесай

Има ли опасност от завземане на стратегически компании в Европа

Страхът от икономическа криза, произлизаща от пандемията на ковид, погълна фондовите пазари по целия свят, в това число Европа, които тази година към този момент са изгубили повече от 1/3 от цената си. Големите компании от Стария континент, считани за стратегически, като енергийните компании, телекомуникациите и банките, са на прицел . Властите на Общността от години се тормозят от опасността за пазаруване на задгранични компании, само че Европейският съюз към момента няма мощен общ закон за битка с търговете, който да пази тези основни компании в моменти като този, осведоми abc.es.

Испанското държавно управление включи в своя декрет за ограничения за облекчение на икономическото влияние на Covid-19 - щит за националните компании против покупки от вложители отвън Европейски Съюз. Правилото не разрешава на фирмите отвън Европейски Съюз да получават участия, които да надвишават или надвишават 10% от капитала на испанската компания или да правят интервенции, за които получават надзор върху ръководството си. Юридическият текст също по този начин пречи на задграничните обществено следени компании и държавни фондове да постановат несъгласие на суверенни фондове за благосъстояние в Азия и Близкия Изток и китайски бизнес колоси. Всяка транзакция би трябвало да бъде осъществена с авансово позволение от държавното управление.

Изпълнителната мярка дава отговор на страха от бизнес бранша в настоящия подтекст на предложения за усвояване в браншове като финансови, телекомуникационни и енергийни, чиито съществени стойности паднаха през последните няколко седмици. 

Конкретните числа: Telefónica загуби 33% от цената си за месец или 11,163 милиона евро от капитализация и през днешния ден е на стойност под 22 700 милиона. IAG на практика потъна със 70%. Ситуацията е същата за огромни европейски компании като Royal Dutch Shell, която загуби 49% от цената си за месец, Deutsche Telekom (-27%), Enel (-31%), Airbus (-52.7%), BMW (-36.8%), Daimler (-51.6%), Nokia (-34.7%) и SAP (-29.5%).

Германия е доста загрижена за възможното закупуване на немски технологични ресурси от китайските конгломерати. Китайската енергийна компания State Grid се опита да поеме 20% от немския мрежов оператор 50Hertz през юли 2018 година Германските разпореждания разрешават на Берлинската изпълнителна власт да наложи несъгласие върху всяка неуместна интервенция над 25% от капитала на немска компания. По-късно този предел беше понижен на 10%. Освен това Берлин обмисля да сътвори държавен комитет, който да взема решение за тези интервенции.

В Италия всички сходни задгранични вложения би трябвало да бъдат авансово обявени на държавното управление, което има опция да наложи на несъгласие или да наложи условия в тези браншове, считани за стратегически. Освен това страната има норма, която дава превъзходни права на глас на дълготрайни акционери, тези, които остават в капитала за минимум две години, известни като " акция за преданост ".

Франция , където страната към момента има забележителна тежест в огромните компании, също даде на този вид акционери двойно гласоподаване от 2015 година А Испания, въз основа на инструкция на общността, стартира да го включва в националното законодателство. В очакване на непрестанно ограничаващите се ограничения, всяка страна реши да отбрани огромните си компании независимо от непознати апетити.

Испанските компании желаят гаранции за 80% рефинансиране на остарели заеми

Испанското държавно управление работи върху 100 000 милиона евро гаранции от Официалния кредитен институт (ICO), с които да подсигурява ликвидност на производството по време на коронавирусната рецесия и да избегне банкрути. И бизнесмените са наясно какъв % от заемите за компании, дребни и междинни предприятия и независимо заетите лица ще бъдат обезпечени от страната - 80% от новия заем, само че единствено 50% от рефинансирането на към този момент отпуснатите заеми. Компаниите обаче желаят изпълнителната власт да увеличи % на рефинансиране на остарели заеми до 80%. Този % допуска загубите, които страната ще поеме при всеки заем при положение на несъблюдение, осведоми abc.es.

Компаниите от своя страна желаят при рефинансирането на настоящите заеми гаранциите да надвишават 50%, защото компликациите с ликвидността, които прекъсването на активността ще породи за тях, ще принудят мнозина да изискат предоговаряне на съществуващите заеми.

Икономическата рецесия, подбудени от опитите за ограничение на разпространяването на ковид, ще принуди доста дребни и междинни предприятия и независимо заетите лица да изпитват усложнения с ликвидността и затова да се изправят пред заплащанията си, в това число амортизацията на настоящите си заеми. Ето за какво предприятията ще предложат автоматизирано възобновяване на всички настоящи краткосрочни заеми за 3 или 6 месеца с обезпечаване на гаранции на Официалния кредитен институт.

Германският образец в схемата за гарантиране

Германия, която е предоставила 500 000 милиона гаранции, ще подсигурява сред 80% и 90%, според схемата за гарантиране, която беше утвърдена през вчерашния ден от Брюксел. Колкото по-висок е процентът на гаранцията, толкоз по-ефективни ще бъдат гаранциите, тъй като в случай че е доста невисок, съществува риск предприятията да не финансират или рефинансират сдружение, дребните и междинни предприятия или независимо заетите лица заради несигурността, която въздейства върху връщането на заемите. Бизнес източници на abc.es показват, че в случай че Германия, Франция, Италия и Обединеното кралство подсигуряват 80%, Испания няма да изостане.

Условия, разноски и суми, утвърдени от Европейска комисия

Временната рамка за държавна помощ, утвърдена от Европейската комисия, която разрешава на националните държавни управления да дават държавна помощ за битка с икономическото влияние на ковид, разрешава обществени гаранции в размер до 90% от заема. Правилата, избрани от Брюксел за тези безплатни средства, не разрешават те да бъдат употребявани за рефинансиране на заеми, които към този момент са в несъблюдение в балансите на банките. По-конкретно, тя открива, че единствено тези компании в неволя вследствие на Covid-19 и които не са били в усложнения към 31 декември 2019 година, могат да бъдат обезпечени.

По отношение на разноските за гаранции, Еврокомисията дефинира най-малко 0,25% за едногодишни заеми за дребни и междинни предприятия; 0,5% за тези на 2 и 3 три години също за дребни и междинни компании и 1% за заеми сред 4 и 6 години за дребни и междинни предприятия. За огромните компании те са двойни.

Публичните гаранции, според разпоредбите на общността, могат да поддържат заем за оптималната сума, еквивалентна на удвоената сума, която получаващото сдружение е изразходвало за заплати - в това число обществени вноски и личен състав, нает от подизпълнители - през 2019 година, 25% от оборота му през предходната година и с надлежна аргументация ще бъде допустимо да се покрият потребностите от ликвидност на сдружението през идващите 18 месеца при положение на дребни и междинни предприятия и 12 месеца за огромните компании.

Загуба на милион работни места дневно в туристическия бранш по целия свят

Туристическият бранш губи 1 милион работни места всекидневно заради последствията от пандемията на ковид, съгласно Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC), който предизвестява, че съкращенията нарастват с темпове, защото страните се затварят за битка с вируса. В изказване интернационалната организация, която съставлява частния бранш, акцентира, че възходящата загуба на работни места визира всички равнища на промишлеността, осведоми 20minutos.es.

„ Голямото затваряне на хотели, прекъсването на множеството полети, прекъсването на круизни линии и увеличаващите се световни забрани за пътешестване имат пагубен „ резултат на доминото “, който визира огромен брой снабдители по целия свят “, съгласно WTTC, който напомня, че дребните и междинни предприятия са „ изключително уязвими “.

В изказването президентът на WTTC Глория Гевара Манцо уточни, че безмилостната каскада от загуба на работни места „ хвърля милиони фамилии в остра компликация и дълг “, а фирмите, както огромни, по този начин и дребни, са принудени да нарушат 3-годишните си проекти и да се съсредоточат върху 3-месечна борба за оцеляване.

„ Страхуваме се, че тази обстановка ще се утежни, в случай че държавните управления не подхващат по-незабавни дейности “, съгласно президентът на WTTC и предупреди, че 50 милиона работни места по света са изложени на непосреден риск и 320 милиона са изправени пред въздействието на трагичната загуба на бизнеса. 

Според последното проучване на Съвета секторът генерира 10.4% от международния Брутният вътрешен продукт и 1/10 от работните места в света.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР