Страхът е добре известен лош съветник, но от няколко месеца

...
Страхът е добре известен лош съветник, но от няколко месеца
Коментари Харесай

Все повече притежатели на биткойни ги съхраняват сами

Страхът е добре прочут неприятен консултант, само че от няколко месеца милиони консуматори виждат от първа ръка, че и на мързела не може да се има прекомерно огромно доверие. Последователните банкрути на централизирани крипто компании демонстрираха с какви опасности е обвързвано това да оставиш на някой различен да се грижи за виртуалните ти активи - и по тази причина от ден на ден вложители вземат решение сами да се заемат със съхранението. Понякога - безусловно под дюшека.

С 23% повече са станали биткойните в дребни портфейли (с до 10 биткойна) в границите на една година, оповестява " Ройтерс ", като цитира данни от CoinMetrics. Става дума за 3,35 млн. биткойна или 17,4% от общото количество.
 3 метода, по които колапсът на FTX може да преоформи криптоиндустрията
3 метода, по които колапсът на FTX може да преоформи криптоиндустрията

Разпадането на крипто борсата е " опустошително за вложителите "

Скандалите към FTX и всички свързани с нея сюжети в т.нар CeFi (централизирани финанси) доведоха до рекордни по мащаб транзакции от огромни платформи към персонални портфейли през ноември, като максимален е делът на огромните вложители измежду тях.

" Не са твои ключовете? Не е твое и криптото! "

Много от по-запознатите консуматори са сериозни към CeFi и предходната година им даде спомагателни мотиви да бъдат такива. " Видяхме по какъв начин доста от най-големите централизирани компании в сферата, изключително тези от Съединени американски щати, са били свързани чрез заеми. Когато една изпадне в неплатежоспособност, другите също стартират да имат проблеми със отговорностите си. Централизираните финанси през 2022 година демонстрираха, че са били ръководени меко казано аматьорски ", разяснява пред Money.bg крипто специалистът Владислав Драмалиев.
 Криптосветът през 2023 година: Скъпи уроци, само че и мотиви за оптимизъм
Как ще се промени криптосветът след най-бурната си година

Дигиталните активи и технологиите зад тях няма по какъв начин да бъдат де-изобретени, акцентира специалист

Затова и за мнозина продължава да е от основно значение да имат цялостен и непрестанен достъп до фондовете си. " Ако просто планирате да купите крипто и да го пазите през идващите 10 години, може би има смисъл да инвестирате и да се научите по какъв начин да пазите активите си добре, в действителност добре ", означи пред " Ройтерс " създателят на хедж фонда TrueCode Capital Джошуа Пек.

Да не разчиташ на огромна платформа обаче не е толкоз елементарно решение. Крипто портфейлите са " горещи " (свързани с мрежата) и " студени " (хардуерни устройства, които са офлайн). И в двата случая би трябвало да им осигурим сигурност, само че и да сме сигурни, че няма да загубим техния криптиращ ключ, тъй като стават безполезни без него.

Затова и от ден на ден вложители с многомилионно портфолио се обръщат към профилирани компании, които съхраняват активите им офлайн.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР