Страх от рецесия срина световните борси, като международните агенции отбелязват,

...
Страх от рецесия срина световните борси, като международните агенции отбелязват,
Коментари Харесай

Страх от рецесия срина световните борси

Страх от криза срина международните тържища, като интернационалните организации означават, че това обгръща, както цените на акциите, по този начин и цените на петрола и биткойна. След данните за инфлацията акциите в Съединени американски щати и Европа се сринаха още в петък, а Азия последва образеца им в понеделник.

Европейските фондови пазари усилиха загубите си отпреди края на седмицата, като спаднаха с към два % преди повторното отваряне на Уолстрийт.

Лондон понесе удар и от данните, показващи, че стопанската система на Обединеното кралство се е свила през април за втори следващ месец.

Световните цени на петрола, чието внезапно повишаване способства в забележителна степен за възходящата инфлация, се намалиха с към 1,5%, защото високите разноски за живот усилват упованията за криза. Възможността за нови ковид  ограничавания в огромните градове на Китай също натежа върху фючърсите на суровия нефт, защото страната е главен консуматор на нефт. Нови огнища на ковид в Шанхай и Пекин накараха управляващите да вкарат още веднъж ограничения за ограничение на разпространяването му.

Биткойнът се срина до 18-месечно дъно под 25 000 $, защото вложителите заобикалят рисковите активи в изискванията на жестоката ликвидация на международните пазари. Според анализатори през последните няколко години се вижда засилена корелация сред обичайните акции, които също се сринаха, и пазара на криптовалути.

Инвеститорите останаха сюрпризирани в петък, когато данните демонстрираха, че инфлацията в Съединени американски щати е скочила до 8,6% през май, което е най-бързият ритъм от повече от 40 години, като войната в Украйна в допълнение подхрани цените на силата и храните. Показанията доведоха до разпалени спекулации, че Фед към този момент ще обмисля еднократно повдигане на лихвения % със 75 базисни пункта.

„ По-високото от предстоящото отчитане на инфлацията в Съединени американски щати продължава да предизвиква болежка на пазарите, защото потушава вярата, че Федералният запас на Съединени американски щати може да успее да смъкна крайници си от педала за повишение на лихвените проценти “, твърди капиталовият шеф на AJ Bell Ръс Молд.

На този декор американската валута съумя изплува и да нарастне по отношение на главните си съперници поради статута си на капиталово леговище и заради упованията за нападателно повишение на лихвените проценти от страна на Федералния запас. Доларът доближи 24-годишен връх по отношение на йената, като за първи път проби над 78 индийски рупии. Той скочи с един % и по отношение на паунда.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР