Страх от хаоса, който ще последва колапса на режима на

...
Страх от хаоса, който ще последва колапса на режима на
Коментари Харесай

Украйна – палачът на руския империализъм?

Страх от хаоса, който ще последва колапса на режима на Владимир Путин. Това е сюжетът, от който доста западни водачи се опасяват, и точно с цел да го избегнат, те възпроизвеждат грешките на своите прародители, като се двоумят да въоръжат украинците по-бързо и с повече оръжия. Това отбелязва в собствен материал за френския ежедневник Le Figaro политическият анализатор Изабел Ласер.

Още през 1991 година Франсоа Митеран предизвести за риска от вълнения, които съгласно него ще съпътстват почналото раздробяване на Съветския съюз. Той го беше споделил ясно на Горбачов: Разпадането на Съюз на съветските социалистически републики би било историческа злополука, противоречаща на ползите на Франция. Именно в името на този боязън някогашният социалистически президент се опита да избави Съюз на съветските социалистически републики. Все още в името на този боязън западните водачи толкоз дълго си затваряха очите за закононарушенията на Владимир Путин и в този момент мечтаят за бързо връщане към мира.

Разбира се, сюжетите за безпорядък са реалистични. Голямо съветско военно проваляне в Украйна може да докара до вътрешни политически вълнения, способни да сковават властта в Москва. Ако Путин бъде свален от власт, неговият заместител или заместници " ще бъдат по-лоши ". Във всеки случай това е убеждението на Еманюел Макрон, който се базира на Евгений Пригожин, шефът на частната войска " Вагнер ", или на Николай Патрушев, ястребът на Съвета за сигурност на Русия. Благодарение на войната се навъдиха редица въоръжени групи, постоянно водени от ултранационалисти: " Вагнер ", чеченските милиции на Кадиров, постоянна войска, частни армии над закона... В случай на вакуум на властта в Москва, анархията дебне.

Тя също по този начин дебне в районите, чиито запаси и хора са обезкървени от водачите на Москва, и по границите на Русия, където съседите демонстрират предпочитание да се еманципират от насилствената и диктаторска настойчивост на Кремъл. Казахстан към този момент стартира да се дистанцира. Таджикистан, Киргизстан и Армения означиха отсъствието на Русия по време на последните рецесии или спорове, които ги раздрусаха. Това е сюжетът за нов разпад на Руската империя, втора гибел на Съюз на съветските социалистически републики след тази, незавършената от 1991 година Или, съгласно формулата на някогашния посланик Жерар Аро, " втората война за наследството на Съюз на съветските социалистически републики ". Рядко рисковете от раздробяване са били толкоз мощни от началото на 90-те години на ХХ в. " Без Украйна Русия престава да бъде империя ", споделяше някогашният ръководител на американския Съвет за национална сигурност Збигнев Бжежински. Вървим ли тогава към залеза на съветския империализъм?

Други пък считат, че точно оставането на Путин на власт носи семената на хаоса, анархията и гражданската война в Русия. " Ако Русия рухне, нищо няма да се случи ", счита Ахмед Закаев, началник на чеченското държавно управление в заточение. От друга страна " до момента в който съществува Руската империя, никой няма да бъде застрахован от съветската опасност ". Запазването на Путин на власт, успеха на Кремъл в Украйна или замразяването на спора се смятат от множеството експерти за по-голяма заплаха от вълнения в Русия, в сравнение с колапс на властта. " Колкото по-дълго режимът на Владимир Путин остане на власт, толкоз по-голям е рискът от безпорядък: представете си тези орди от бойци, привикнали с грабежи и принуждение, да се върнат назад на съветска територия ", предизвестява експертът Франсоаз Том в публикация за Desk Russia. " Бърза победа за Украйна, последвана от рухване на режима на Путин, е в интерес както на Запада, по този начин и на Русия ", продължава тя.

Някои приказват за сюжет от вида на Северна Корея за Русия. Режим, който се затваря в себе си и се трансформира в цитадела, поддържайки империята и популацията в автаркия под диктатурата на Владимир Путин, до момента в който се образува това, което Франсоаз Том назовава " замръзнало тяло ". Политологът Брюно Тертре не изключва сюжет " Мордор ", т.е. " черна страна, пуста земя, в която силите на злото готвят своето възмездие ". Ново " време на неволя ", което ще бъде белязано от " подивяването " на Русия, нейната криминализация и продължаването на всеобщото приключване на нейните мозъци и нейната междинна класа.

Има обаче и оптимистичен сюжет, включващ рухването от власт на Владимир Путин. Той е на опозиционера и някогашен международен първенец Гари Каспаров. Без да отхвърля заплахите от вакуума, който би последвал отдръпването на Путин, да вземем за пример в случай че украинците съумеят да си върнат Крим, той не има вяра в разпадането на Русия. " Югославският образец е неприятен образец. Всичко ще зависи от способността на новото държавно управление да се оправи с прехода. Русия към този момент познава демократичните правила, може да ги приложи още веднъж, в случай че Западът й помогне, като създаде план с нея. Трябва да трансформираме връзката сред центъра и районите. "

Много опозиционери като него водят акции за децентрализация на голяма Русия.Такъв е казусът с Леонид Гозман: " Центробежните трендове съществуват в Русия не толкоз заради интриги от чужбина, колкото заради систематичното плячкосване на ресурсите на страната от кликата, гравитираща към Кремъл.Ако районите бъдат упълномощени да запазят благосъстоянието, което създават, да конфигурират течаща вода и газ, те ще се съгласят да приложат промените на новото държавно управление. "

Такъв е и планът на някогашния олигарх Михаил Ходорковски, който живее в заточение, откакто е прекарал 10 години в пандизите на Путин: " Ако Путин бързо загуби войната, той ще бъде заставен да напусне властта. Неговият правоприемник ще възвърне връзките със Запада или на собствен ред ще бъде свален. В тази голяма страна, каквато е Русия, демокрацията би трябвало, според от района, да има разнообразни аспекти. Ние не виждаме демокрацията по един и същи метод според от това дали принадлежим към европейските райони на Русия или към Централна Азия. Но в последна сметка балтийските страни сполучливо трансформираха своите служби за сигурност. Защо да не го направи и Русия? "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР