Страх и ужас сковават три смолянски села, след като мечка

...
Страх и ужас сковават три смолянски села, след като мечка
Коментари Харесай

Смолянски села живеят в ужас заради мечка

Страх и смут сковават три смолянски села, откакто мечка не заспа зимен сън и изяде четири телета и една крава.

„ Мечката си минава, където си желае и въобще не ѝ пука. Няма защитни средства, какви защитни средства?! Мечката е неразрешена. Не може нито да я отстреляш, нито да я барнеш, нито нищо. Ей там, като обикалям пастира, в случай че изскочи от някъде, в случай че ме сгърчи, това е ситуацията “, разяснява Ангел Христов, животновъд, от село Черешово.
Дивото животно не се стопира пред нищо.

„ От телето открих един крайник.

От първото нищо. Ей го телето – 40 кг е “, споделя още Агел.

„ Мечката е всеяден тип и търси най-лесния метод за намиране на храна, най-богата на протеини, на субстанции “, разяснява Георги Георгиев, шеф на отдел в РИОСВ-Смолян.
„ Пастирът беше бутнат от долната страна. Явно е влезнала тука по дерето. И се е качила, и си е взела теленцето “, показва Ангел.

Ток и мрежа не я плашат.

Мечите набези в региона не секват втора година.

„ Ако е потвърдено, че вредата е нанесена от кафява мечка, се изплащат компенсации на 100 % “ споделя Георги Георгиев.

„ Едни ги заплащат, други не ги заплащат. Последно предходната година едни телета не ми признаха. Искат телето да видят. Аз къде да го намеря. Тя го взима, обикаля и го носи “, разяснява Ангел Христов.
„ Никой не излиза отвън селото. Над селото има една чешма на завоя – на обед, в два и половина, мечката си върви умерено, никой не я тормози “, споделя още той.

„ Поискали сме отстрел на проблематичната мечка.

Като разрешението да бъде до края на 2024 година. За да има време след вреда да се откри проблематичния образец и да се отстреля тъкмо той “, споделя Асен Карабов, зам-директор на Южноцентрално държавно дружество.

Докато чакат министърът на околната среда да утвърди отстрела, хората в Черешово се молят мечката да не влезе в къщите им.

 

Източник: БТВ

Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР