Страдат малки деца, вдигат 40 градуса температураКолкото по-възрастен е човек,

...
Страдат малки деца, вдигат 40 градуса температураКолкото по-възрастен е човек,
Коментари Харесай

Морбили не е безобидна шарка

Страдат дребни деца, подвигат 40 градуса температура
Колкото по-възрастен е човек, толкоз по-тежко протича болестта

Епидемията от морбили, която Румъния разгласи на 6 декември, към този момент обхвана над 2730 деца и взе първите си две жертви – 7-месечно бебе и възрастен. Увеличение на случаите по отношение на предходната година в пъти има в Австрия, Франция и Германия. Съществува риск болестта да плъзне и из нашата страна, изключително след пътуванията към коледните и новогодишните празници.

Последната зараза от морбили в България беше през 2009-2011 година и бе най-голямата на територията на Европейския съюз. Тя обхвана над 24 000 души и имаше 24 смъртни случая. Единствената отбрана против вируса, причиняващ дребната шарка, наричана у нас още брусница, е имунизацията. С такава светът разполага от 60 години. У нас тя се ползва от 1969 година – в началото независимо и в една доза, по-късно е комбинирана с имунизациите против паротит (заушка) и рубеола и се ползва в две дози. През последните години, за жалост, имунизационният обсег в Европа спадна, по този начин е и в нашата страна. 

Морбили е детска зараза, породена от РНК-вирус. Той се популяризира по въздушно-капков път при диалект, издишване, кихане, кашляне, рев и е мощно схватлив. Контактът на неимунизиран с болен подсигурява 95-100% прихващане на вируса. Най-често страдат деца сред 2 и 10 години. Източник на болестта е болният човек. Той е инфектиран 1-2 дни преди първите прояви на заболяването до към 7 дни по-късно (или 4 дни след появяването на обрива). Добрата вест е, че след преболедуване се построява доживотен имунитет.

Как да разберем, че става дума за морбили, а не за друга шарка? Заболяването стартира с повишение на температурата. Проявява се с кихане, серозно-слузести тайни от носа, сълзотечение и нетърпимост към светлина. Появява се груба и неподдаваща се на нормалното лекуване кашлица. Температурата доближава 38,5-39 градуса. Децата стават апатични, плачливи и изгубват вкус. На 2-3 ден по лигавицата на небцето, сливиците и фаринкса се появява присъщ налеп. Лигавицата на бузите против предкътниците наподобява като напръскана с вар. Откриват се присъщи дребни бели петънца, обиколени от алено венче (петна на Коплик).

След малко намаляване или нормализиране на телесната температура към 3-5 ден от началото тя още веднъж се покачва. Достига 40 градуса. През този интервал се появява характерният обрив. Той се развива поетапно, като в началото обгръща лицето в региона към носа и зад ушите, шията и горната част на гръдния панер. На идващия ден обгръща тялото и крайниците. Обривът прилича географска карта. Завяхването му е със същата поредност – от лицето към долните крака. Накрая на местата на обрива се следи лющене на повърхностния пласт. През този интервал на заболяването съществува заплаха да бъдат наранени централната нервна система (енцефалопатия), белият дроб (хрипове, пневмония), сърдечно-съдовата система (тахикардия, хипотония, глухи сърдечни тонове), стомашно-чревната система (диария). Колкото по-възрастен е човек, толкоз по-тежко протича болестта.

След острата фаза температурата последователно се възстановява и обривът изчезва. Това става към 5-6 ден от началото на болестта. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР