Стойността на ваучерите за храна, които работодателят може да дава

...
Стойността на ваучерите за храна, които работодателят може да дава
Коментари Харесай

Вдигат ваучерите за храна до 100 лева

Стойността на ваучерите за храна, които работодателят може да дава на служащите си, да се покачат, плануват промени в Закона за Данък добавена стойност, написа "Труд ".

В тях е записано, че работодателят да може да отпуска до 100 лв. на служащ на месец за ваучер за храна, а не до 60 лв., както е в този момент.
В момента обществените разноски за ваучери се признават като разход за данъчни цели по Закона за корпоративното подоходно облагане. Върху средствата не се начисляват осигурителни вноски и налог общ приход.
Сумата от 60 лв. е закрепена в закона преди повече от 10 години и тогава е представлявала забележителна част от минималната заплата, изясняват вносителите на измененията. Те припомнят, че през 2021 година минималната заплата ще стане 650 лв., и по този начин ваучерите ще съставляват доста дребен дял от нея.
В същото време тази система е един от най-подходящите тласъци за работодателите и техните служащи, защото понижава данъчните им разноски, а в това време усилва потреблението по време на рецесия, написа още в претекстовете.
Най-вероятно всеки втори шеф ще усили сумата на ваучерите, които дава, което значи, че близо 250 000 чиновници ще получават по 100 лева, а останалите 300 000 - по 60 лв..
За тази цел е нужно да се усили годишната квота от 350 млн. лв. на 500 млн. лв., което би трябвало да се заложи в бюджета за идната година, оферират още вносителите на законопроекта.
Бизнесът упорства за нарастване на сумата на ваучерите, като тематиката беше разисквана на последното съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие.
Друга концепция на работодателите е с тези ваучери да може да се купува освен храна в магазина, само че и с тях да се заплаща в ресторант и даже в хотел.
Така на процедура ще подпомогнем и туризма и заведенията, които са едни от най-пострадалите в рецесията, изясни ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.
За да се признае данъчното облекчение, ваучерите би трябвало да са закупени от лицензиран оператор на ваучери за храна, да са налични за всички наети лица и да не са за сметка на трудовото им заплащане.
Освен това все още на даването на ваучерите, работодателят не би трябвало да има подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР