Стойността на износа на Русия е спаднала с 35% на

...
Стойността на износа на Русия е спаднала с 35% на
Коментари Харесай

Стойността на руския износ е намаляла с 35% за година

Стойността на износа на Русия е спаднала с 35% на годишна база през първото тримесечие на 2023 година, частично заради ограничаването на цените на някои съветски петролни артикули от Запада, заяви централната банка на Русия в четвъртък.

Спадът на износа и възобновяване на вноса помогнаха за прилепяне на рублата този месец до най-слабото й равнище от повече от година, до момента в който понижаването на приходите от експортните такси и мита (голяма част от които идват от нефт и газ) усили бюджетния недостиг на Русия тази година и понижи остатъка по настоящата сметка.

" Стойността на изнесения нефт понижа както заради по-ниските цени, по този начин и заради ембаргото и тавана на цените, въведен от голям брой страни за съветския нефт и петролни артикули ", се споделя в отчет на централната банка, представен от " Ройтерс ".

Според него цената на суровия нефт вид Брент (Brent) е била приблизително 81 $ за барел през тримесечието, което е спад от 18% на годишна база.

" Цените на съветския нефт се намалиха по-силно ", сподели банката. " Отстъпката за съветския нефт по отношение на Брент се усили, в това число заради тавана на цената. "

В отчета обаче се прибавя, че спадът в износа на нефт за Европейския съюз е бил обезщетен от увеличение на продажбите за азиатски страни, търсещи го понижена цена.

Тъй като цената на съветския нефт падна под западната ценова горна граница, огромните количества към този момент не подлежат на никакви ограничавания, споделиха от банката.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР