Стойностите на наблюдаваните показатели на морските води се връщат в

...
Стойностите на наблюдаваните показатели на морските води се връщат в
Коментари Харесай

След изтеглянето на Вера Су: Морската вода в района възвръща чистотата си

Стойностите на следените индикатори на морските води се връщат в естествени граници след изтеглянето на кораба VERA SU, оповестяват от министерството на околната среда и водите.

С оглед следене на евентуалното влияние от дейностите по избавителната интервенция, през днешния ден още веднъж се организира спомагателният площен мониторинг в акваторията на случая.

Разположението на пунктовете разрешава следене на евентуално влияние върху морската околна среда в по-дългосрочен проект посредством осъществяване на периодически моделирани проучвания на крайбрежните морски води.

В деня на изпомпване на втечнения товар е регистрирана оптималната стойност на следените индикатори в непосредствена непосредственост до заседналия кораб (за азот амониев – 0,7 mg/l). На разстояние 60 m на юг стойностите са били доста по-ниски, а в референтният пункт на 1 кm северно - още по-ниски.

След изтеглянето на заседналия кораб данните досега сочат наклонност към понижаване на установените пикове и връщане в границите, присъщи за водното тяло (0,04 – 0,02 mg/l за азот амониев), или от 17 до 35 пъти по-ниски от стойностите в деня на разтоварване.

Повишената централизация в предходен интервал се редуцира вследствие на физичното разреждане в морската вода, както и на динамичността на хидрометеорологичните фактори – вятър, неспокойствие и течения, присъщи за сезона в този район.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР