Стойчев обаче е категоричен, че най-малък шанс има правителство с

...
Стойчев обаче е категоричен, че най-малък шанс има правителство с
Коментари Харесай

Стойчо Стойчев пред Dir.bg: Борисов ще предложи кабинет тип Габровски, ако не мине - избори през лятото

Стойчев обаче е безапелационен, че минимален късмет има държавно управление с втория мандат, откакто ПП-ДБ към този момент отхвърлиха разновидността да поддържат присъединяване на ГЕРБ в подобен. " Те се надяват на някакъв тип напън от страна на американците върху ГЕРБ, с цел да поддържат втория мандат ", разяснява политологът. Според него апелът с подписката за програмен проевропейски кабинет е бил адресиран към Демократична България, само че подобен вид към този момент остава ненужен. " Все по-вероятни са предварителни избори през лятото ", заключи комплицираната политическа обстановка анализаторът.

- След като стана ясна позицията на ПП-ДБ, че няма да поддържат кабинет с присъединяване на ГЕРБ, какъв ход да чакаме да направи Бойко Борисов?

- Предполагам, че в този момент ще се опита да направи държавно управление, което да бъде подкрепено в залата от разнообразни депутати. Нещо по сходство на кабинета " Габровски ". Дали това обаче ще се случи, е различен въпрос. За мен остава проблематична поддръжката на Българска социалистическа партия. Ако би трябвало тя да бъде договаряна, не знам на каква цена ще бъде. Иначе не изключвам поддръжка от Движение за права и свободи или поддръжка от " ИТН " на кабинет, препоръчан от ГЕРБ - само че не на ГЕРБ, а препоръчан от ГЕРБ. Големият проблем остава в това кой различен ще поддържа, защото сумарно депутатите на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ няма да са задоволителни, с цел да бъде излъчено такова държавно управление.

- Какви са другите сюжети?

- Другият вид към този момент е да се мисли в посока договаряне за поддръжка на ГЕРБ за кабинет, препоръчан с втория мандат. Това, несъмнено, на фона на този безапелационен отвод от съдействие от страна на ПП-ДБ на този стадий, наподобява все по-малко евентуално, само че не изключвам и това да се случи. Така или другояче, би трябвало първо да има развиване и развръзка по първия мандат. Аз чакам да видя там опит да се контракти някаква по-широка поддръжка, не на база на съдружни договаряния и диалози.

- Да не е съдружен кабинет, а някакъв вид програмен или експертен кабинет?

- Точно по този начин, както беше направено с кабинета " Габровски ". Той не беше съдружен кабинет. Беше препоръчан от ГЕРБ с техен мандат като надпартиен кабинет, който да търси по-широка поддръжка в границите на Народното събрание. Това е добра тактика, пък и само вероятната на този стадий за ГЕРБ.

- Кабинет на малцинството на ГЕРБ има ли късмет?

- Кабинет на малцинството напълно от членове и симпатизанти на ГЕРБ ще има доста по-малки варианти за триумф, в сравнение с другия вид. Но експертният отново ще бъде кабинет на малцинството, тъй като ще бъде подсилен от партии, които няма да се ангажират с дълготрайна поддръжка, тъй че той няма да разчита на твърдо съдружно болшинство, подкрепено под формата на съглашение след договаряния. Каквато и дефиниция да има кабинетът, ще бъде доста по-близо до кабинет на малцинството, в сравнение с в случай че е на съдружно болшинство.

- Казвате, че не стигат гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ, а дали е допустимо " Възраждане " да поддържат единствено сформирането му и нищо повече?

- ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ, даже да се съберат да поддържат кабинет, няма да могат да го прокарат, в случай че не се намерят още пет-шест-седем гласа отнякъде. Или от Българска социалистическа партия. Или пък от " Възраждане ", в случай че Костадин Костадинов реши, че може да поддържа, само че без да се ангажира по-нататък с присъединяване. Такъв беше казусът с кабинета " Орешарски " през 2013 година - " Атака " с един глас на Волен Сидеров поддържа да мине без да взе участие в болшинството. Ако в този момент Костадинов реши да го направи, е допустимо повтаряне, въпреки че ми се коства малко евентуално, защото той има памет за тези неща и бяга от сходен тип аналогии с предходните, преди него патриоти.

- При втория мандат, в случай че Политическа партия и Демократична България предложат кабинет на малцинството, имат ли късмет за поддръжка от другите?

- Те се надяват на някакъв тип напън от страна на американците върху ГЕРБ, с цел да поддържат втория мандат.

- Ще се поддаде ли ГЕРБ на подобен напън, съгласно Вас?

- Нямам никаква концепция дали ще се поддаде, какви диалози ще се водят, кой ще ги води. На мен ми се коства малко евентуална такава алтернатива - поддръжка на ГЕРБ за втория мандат на ПП-ДБ. Това би било вид, в случай че ПП-ДБ си бяха свършили работата и бяха станали първа политическа мощ. Те не съумяха да го създадат това. Втори са сега и това прави този вид - за безрезервна поддръжка на ГЕРБ към техен кабинет, извънредно комплициран. Най-малкото такава договорка за безрезервна поддръжка на ГЕРБ наподобява нечестна от позиция даже на страничния наблюдаващ. ГЕРБ им оферират най-чистосърдечно да поддържат кабинет, да договорят дружно освен политиките, само че и персоналния състав на кабинета, и те изрично да отхвърлят, а по-късно да чакат, някак си, безрезервна поддръжка на ГЕРБ за техния кабинет - това ми се коства доста необичайно. И на всичкото от горната страна слага въпросния кабинет в изключителна взаимозависимост от парламентарната група на ГЕРБ, тъй като тя ще може по всяко едно време да неодобрява това болшинство.

Нали си даваме сметка, че когато няма никакво съглашение, няма никакво посланичество... Е, хубаво, ГЕРБ ще поддържат този кабинет, с цел да тръгне на този стадий, и по-късно какво вършим? Как си гласоподават тези хора бюджета, по какъв начин им минават законопроектите, в случай, че са подвластни от ГЕРБ в залата.

- Може да се повтори предходното раздробяване на властта, когато Има Такъв Народ се отдръпнаха, и във всеки един миг ГЕРБ може да се дръпне?

- Точно по този начин, несъмнено. Или пък Политическа партия и Демократична България ще станат подвластни от Движение за права и свободи в залата. Това по-добрият вид ли ще бъде за тях?

- Тогава къде виждате мястото на един подобен програмен кабинет, за който приканиха с подписка интелектуалци и общественици от дясното политическо пространство?

- Тази подписка явно имаше получател " Демократична България ", с цел да може да се съгласят и подобен кабинет с мандата на ГЕРБ да бъде подсилен. След като те го отхвърлят като вид, не виждам съображение да желаят да осъществят същото в личния си мандат. Няма логичност в тази работа.

- Пак ли към избори накланят везните?

- Все по-вероятно са предварителни избори през лятото. Както през 2021 година - имахме през април, юли и след това ноември. Смятам, че ще се върви по същия метод, от ден на ден към предварителни избори - юни, юли, август, както пристигна таймингът на президента.

- А по какъв начин да тълкуваме репликата на Бойко Борисов, че " с самообладание се реализира доста повече, а не напук "?

- То е явно, че Борисов е толерантен сега, тъй като в случай че беше се присъединил в тази игра на нерви, до момента до средата нямаше да стигнем. Тъй като към хора, които те наскърбяват от самото начало и изначално вървят на нож с теб, демонстрация на зверско самообладание е това, че приказваш с тях. Борисов чака - в случай че стане нещо, стане.

В последна сметка, това е и обръщение към хората, към гласоподавателите. Отстрани видяно, ще забележим един човек, който явно търси някакво съгласие и той е подготвен на доста отстъпки пред това, което желаят другите. А от другата страна имаме една прекомерно незряла позиция на хора, които явно желаят единствено те да командват парада, без да имат сили обаче. " На гол търбух чифте пищове " му споделя на това народът. Или " Барабар Петко с мъжете " е тяхната работа. Аз разбирам да слагат стена, в случай, че имат съображение за това. Като нямаш силата да си единствен и незаместим фактор на ръководството, тогава би трябвало да сътрудничиш, в случай че искаш кабинет.

Ако не, влизаш във ролята на " Възраждане ". Ако сега Политическа партия и Демократична България саботират всевъзможен опит за рационално държавно управление, това значи, че вършат същото, което прави " Възраждане " - влизат в Народното събрание просто с цел да бъдат некоалируеми и тотална съпротива на всичко допустимо. Това е напълно деструктивно във връзка с работата на Народното събрание.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР