Стоянка Мутафова възкръсна навръх 100-ия си юбилей и отразнува своя

...
Стоянка Мутафова възкръсна навръх 100-ия си юбилей и отразнува своя
Коментари Харесай

Стоянка Мутафова оживя и празнува 100 години в Сатиричния театър

Стоянка Мутафова възкръсна точно на 100-ия си празник и отразнува своя персонален празник измежду стотици сътрудници и другари в Сатиричния спектакъл - сцената, на която игра над половин век. Кралицата на комедията е родена на 2 февруари 1922 година и постоянно точно на рождения си ден се вихреше в някой театър. Всъщност с помощта на новите технологии Госпожа Стихийно злополучие се включи в зрелище в нейна чест с млади артисти от трупата и влезе в закачлив разговор с тях.

По концепция на шефа на Сатирата Калин Сърменов Стоянка Мутафова се появи като холограма. Образът й е основан от статична картина посредством компютърно генерирани логаритми нейният облик се напасва с нейния глас от истински филми и спектакли, в които е взела участие.



Водещи на вечерта бяха Силвия Лулчева и Михаил Сървански. По време на нетрадиционната режисура бяха прочетени фрагменти от нейната биографична книга " Добър вечер, столетие мое! " и беше излъчен филмът с нейно присъединяване от поредицата на Владимир Люцканов и Антоанета Бочурова " Умно село ".



" Тя не е просто родена. Тя ни е дарена, тя идва на земята като подарък ", сподели при започване на смешно-тъжната вечер Силвия Лулчева. Дошлите да почетат Стоянка Мутафова от сърце се смяха на нейните смешки и на занимателните моменти с актрисата, излъчени на екрана. Но нейният холограмен облик като че ли навя горест у мнозина, тъй като компютърната Стояна въпреки всичко не е онази хала на сцената. Чест обаче прави на Сатиричния спектакъл, че почитат актьорите, отдали се на този спектакъл. Калин Сърменов показа, че е дълг на младите генерации да имат памет, с цел да може хората след нас да имат образец и да продължат да се развиват. Той напомни, че по-младите й сътрудници са се обръщали към Мутафова с увжителното " Како ".



" Стоянка Мутафова споделяше, че е артистка, не актриса ", описа шефът на Сатирата. И изясни, че съгласно нея актриса идва от " акт ", а артистка от " арт " и по тази причина тя предпочитала да бъде наричана артистка.

Първата поява на Мутафова на сцената стартира с рухване. Затова тя се майтапи през годините: " Който е почнал кариерата си с рухване, би трябвало да откри и чалъма на ставането ".



Рожденият ден на Стоянка Мутафова бе почетен от съвсем всички артисти от трупата на Сатиричния спектакъл отпред с доайена Славчо Пеев, както и от доста създатели - другари с огромната актриса. Сред тях бяха певицата Богдана Карадочева и Искра Радева. Естрадната прима Лили Иванова изпрати букет от бели лалета, който бе подарен на дъщерята на комедийнат хала - Мария Грубешлиева - Муки. Тя не скри сълзите си, когато публиката стана на крайници, с цел да " поздрави " майка й с дълги овации, отправени към Небесния спектакъл, където Стоянка се вихри дружно със своите обичани сътрудници на сценат - Нейчо Попов, който бе неин брачен партньор, както и с Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Григор Вачков, Невена Коканова, Татяна Лолова.



В залата на Сатиричния спектакъл бяха и вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, столичният кмет Йорданка Фандъкова, ръководителят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.



Кралицата на комедията ни напусна на 97-годишна възраст на 6 декември 2019 година, само че продължава да бъде в сърцата и спомените на всички, които я обичаха и уважаваха.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР