Стоян Йорданов е най-титулуваният български вратар. С екипа на армейците

...
Стоян Йорданов е най-титулуваният български вратар. С екипа на армейците
Коментари Харесай

Стоян Йорданов: ЦСКА е по-особен клуб от останалите в България

Стоян Йорданов е най-титулуваният български вратар. С екипа на " армейците " той има 8 трофеи, 5 купи и 1/2-финал за КЕШ - през 1967 година против Интер. Йорданов разяснява протичащото се в тима пред в. " Тема Спорт ".

Г-н Йорданов, какви са усещанията ви от играта на ЦСКА през новия сезон?

- Играта на ЦСКА върби към усъвършенстване. Надявам се тимът да резервира тази форма до края на шампионата. Положена е добра основа. Като цяло мачовете дотук бяха на равнище, като се изключи този с Лудогорец. Тогава ЦСКА не съумя да реализира до дъно офанзивите си и не показва същата заостреност, както в останалите срещи. В момента обаче изрично можем да отчетем, че позитивите са повече, в сравнение с през предишния сезон. Ако нещата се запазят и се реализира неизменност във формата, ЦСКА има огромни шансове да реализира задачата, която убягва към този момент 10 години. Сега става и доста забавно в шампионата, защото в челото се събраха 4 тима. Левски, Берое и Лудогорец също имат своите упоритости. Не бива да отписваме и Ботев, точно с който на ЦСКА му следва мач. Двубоят в Пловдив ще е много забавен. За жал тимът отпадна от Лига Европа, само че пък по този начин ще може да се концентрира напълно върху шампионата. Големият въпрос е дали в този момент ще се реализира неизменност. Защото тъкмо преди година тимът още веднъж потегли мощно през есента, натрупа задатък на върха, само че напролет обстановката бе друга. Тренировъчният развой би трябвало да се възнамерява вярно и да се поддържа формата в хода на целия сезон. Реално сериозните съперници са 5 - Левски, Лудогорец, Берое, ненапълно Ботев и Славия. Срещу останалите, с почитание към тях, ЦСКА би трябвало да печели с лекост.

Какви промени виждате в стила на игра на тима по отношение на предишния сезон?

- Виждаме, че по фланговете са сносно нещата. Десподов започва доста мощно. Очевидно е, че играта е подчинена най-много на централния нападател Мауридес. А Десподов, Тиаго и Джеси имат ролята да го зареждат с подавания. Определено тази атакуваща групировка на ЦСКА наподобява много забавна. В нахлуване не се робува единствено на продупчване и центриране, а има и пo-разчупени офанзиви по земя, със блян да се надиграва отбраната. Виждам многообразие и мисъл в предни позиции, което ми подхожда. Забелязва се и повече дълбочина в състава. Има покритие на съвсем всеки пост при травма или наказване. В общи линии от началото на сезона най-лошо усещане ми направиха многото червени картони, изключително при гостуването в Рига, когато нашите футболисти си изпуснаха нервите. Необходимо е играчите да са пo-сдържани. Това е въпрос, който спортно-техническият щаб би трябвало да им изясни ясно. Нужно е обаче да отчетем, че ЦСКА бе и ощетен от съдиите против Копенхаген, което няма по какъв начин да не ти повлияе като футболист, най-много прочувствено.

Какво е мнението ви за вратарите в ЦСКА? Отборът разполага с трима, само че единствено Черниаускас е употребен в формалните мачове...

- Черниаускас направи добър мач в Разград (0:1) без значение от развоя на събитията. Като цяло има равнище, само че е доста значима играта с крайници, която му е уязвимост. Още повече че той употребява само левия си крайник. Има моменти, в които феновете и треньорите настръхват, когато топката се връща към него. Да не приказваме, че когато имаш мощен крайник, можеш да поставиш началото на контраофанзива, още повече поради бързи флангови играчи като Десподов и Джеси. Така че с Черниаускас би трябвало да се работи в допълнение в този детайл. Моето мнение е, че когато един тим като ЦСКА си слага високи цели, би трябвало да разполага с двама равностойни вратари. А в тази ситуация виждаме, че се разчита единствено на Черниаускас. Според мен не би било неприятно да се даде късмет и на другите двама - Стипица или Китанов. Те губят процедура и в случай че се наложи да влизат на пожар и създадат неточност, незабавно ще бъдат очернени и отписани. Нужно е да се откри някакъв баланс в това отношение.

Кой съгласно вас е най-хубавият вратар в шампионата и какво е мнението ви за тримата извикани в националния тим - Пламен Илиев, Мартин Луков и Благой Макенджиев?

- Не бих могъл да посоча единствено един вратар. Трябва обаче да отлича представянето на Георги Петков, чест му прави. Той неотдавна усъвършенства и върха на Йордан Филипов за най-възрастен футболист в шампионата и постоянно отиграва мачовете по най-хубавия метод. Двамата вратари на Лудогорец - Ренан и Браун, са на равнище, одобрявам също Перниш от Берое и Макенджиев. Що се отнася до националния - Пламен Илиев към този момент няколко следващи пъти е викан, а и натрупа опит в Румъния, тъй че неговото наличие е закономерно. Макенджиев за мен също заслужава да е там, а и Луков е забавно решение - като подучване, пък и той демонстрира нелоши изяви.

Как виждате развиването на младите играчи в ЦСКА - огромни очаквания има към Десподов, за Лясков и Антов също са налице солидни упования....

- Самият факт, че напоследък те подписаха контракти с ЦСКА приказва, че управлението им гласоподава доверие. Нещата опират до самите футболисти - дa реализиран неизменност, да носят отговорност, да имат блян към рационализиране. Щом ти е гласувано доверие, би трябвало да се отплатиш за вярата, която имат в теб. Тези момчета имат капацитет и се надявам да оправдаят упованията.

А какво е мнението ви за развиването на клуба през последните години?

- Безспорно би трябвало да разпознаваем направеното в Панчарево. Базата наподобява по този начин, както би трябвало да бъде. Като условия нещата там са чудесни. Остава и " Българска войска " да бъде преведен във тип, в който да се играят мачове от груповата фаза на евротурнирите. Харесва ми също хъсът в клуба и задачите, които се слагат, тъй като се преследват и триумфи на интернационалната сцена. Още ме е гняв, че не успяхме да отстраняваме Копенхаген и да опитаме да пробием до групите още тази година. Такива огромни евробитки чакахме от 7-8 години насам. Но може би още малко е належащо, с цел да влезем в групите, където към този момент ще те гледа целият континент. ЦСКА е по-особен клуб от останалите в България. На " Армията " има разнообразни стандарти, има условия за мощно наличие в Европа. Да не приказваме за моето потомство, тъй като ние към този момент остаряхме, аз съм на 74 години. Няма по какъв начин да съпоставяме актуалната обстановка с мачове като тези с Байерн, Ливърпул, Нотингам, Интер... Някои споделят, че тогава футболът бил на друго равнище, по-бавно се играело. Аз обаче не знам по какъв начин се играе по-бавно против колоси като Меаца, Мацола, Кройф, Бекенбауер и Герд Мюлер. Обаче ние успявахме и ги побеждавахме!

Какви са усещанията ви от новия треньор на ЦСКА Нестор Ел Маестро?

- Не мога да кажа на този стадий нещо кой знае какъв брой съответно. Веднъж бях на Панчарево, където се запознахме с него, поговорихме си малко на британски. Но не мога да изкажа никакво мнение. Не съм аз индивидът, който да му слага оценка. В последна сметка за всичко ще приказват финалните резултати. Ако има такива - значи треньорът си прави добре работата.

 Нападателят на ЦСКА Кирил Десподов: Няма да стъпвам 10 сантиметра над земята, към този момент съм си патил
Нападателят на ЦСКА Кирил Десподов: Няма да стъпвам 10 сантиметра над земята, към този момент съм си патил

Талантът получи наградата за " Играч на кръга "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР