Стоян Пасев, предаде репортер на Varna24.bg.Варненското езеро е изключително държавна собственост.

Стоян Пасев, предаде репортер на Varna24.bg.Варненското езеро е изключително държавна собственост. ...

Стоян Пасев: Всички, които са заустили незаконно в езерото ще излязат наяве.

Стоян Пасев, предаде репортер на Varna24.bg.

"Варненското езеро е изключително държавна собственост. Принципал е МОСВ и в частност Басейнова дирекция. Във връзка със случая на замърсяването на Варнеското езеро аз също съм се самосезирал и във връзка и по молба на г-н Портних. Разширих доста обхвата на страните, които трябва да направят докладни относно мониторинга, който извършва всеки по компетенция в своята област. Освен от РЗИ, Басейнова дирекция и РИОСВ, искам информация от държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура", от пристанищата, от трите общини, Варна, Белослав и Девня.

Освен тези източници, които изброихме досега, като предприятията, има и две реки, които се вливат във Варненското езеро - Девненска и Провадийска, така, че по-голям обхват не е излишен.

Срокът, който съм поставил е една седмица, считано от днес. Всеки в това време трябва в сферата на своята компетенция да даде информация дали има потенциален замърсител на Варненското езеро, вместо да правим комиси и да ходим да обследваме.

Освен това изтече обществената поръчка за удълбочаването на езерото, така че всички, които са заустили незаконно ще излязат наяве. В момента работят само три завода активно, говорим за действащи големи промишлени заводи на територията на Община Девня. Так че, ще се обследва всяка една тръба, била тя и изоставена дори. 

Когато излезе докладът, обществеността ще бъде информирана за резултатите от проверките. Знаете, че сега пробите са съвсем различни от тези през 90-те години, когато бяха активни всички заводи. Самият факт, че показателите на морската вода са добри за България, това е добре за предстоящия сезон. Показателите на Офицерския плаж преди 5 години бяха ужасни, даже затваряхме плажа", коментира Стоян Пасев.

Източник: varna24.bg