Стоян Александров на заседание на СОС © Анелия Николова Още

...
Стоян Александров на заседание на СОС © Анелия Николова Още
Коментари Харесай

Стоян Александров е обвинен в лихварство за минали години

Стоян Александров на съвещание на СОС

© Анелия Николова Още по тематиката
Как стана най-големият банков грабеж в България

Разследващите не си мърдат пръста, с цел да потърсят откраднатите 21.2 млн. лв.
30 юни 2017
Новият бизнес на Иван Искров

Година откакто напусна Българска народна банка бишият й шеф се захвана с кредитиране и си купи компания
15 окт 2016
Кога заемодателят става лихвар

Неубедителната процедура на правосъдната система може да трансформира всеки, който дава заем, в нарушител
24 сеп 2016 Финансистът Стоян Александров, понастоящем общински консултант в София и някогашен финансов министър в държавното управление на Любен Беров (1992-1994 г.), е получил две обвинявания за лихварство (извършване по занимание на банкови, застрахователни или други финансови покупко-продажби без позволение - член 252, ал.2 вр. чл.1 от НК). Това се споделя в прессъобщение на Софийската градска прокуратура (СГП), като се прецизира, че противозаконната лихварска активност е осъществявана от Александров и в качеството му на физическо лице, и в качеството му на шеф на компания. Определена му е На гаранция в размер на 100 000 лева

Според прокуратурата в интервала от 19 ноември 2002г. до 12 февруари 2015г. Александров е дал против рента 61 заема в лв., евро и щатски долари на разнообразни жители и компании. Общият размер на раздадените суми е 541 000лв., 1 693 160 щатски долари и 3 738 600 евро.

Второто обвиняване е за това, че в интервала 2002г.- 2009г. като шеф на сдруженията " Стал 2007 " ЕООД и " Александров и Сие " ЕООД е правил по занимание банкова активност без съответното позволение, като е дал 14 заема в общ размер на 1 006 400 лева и 9 955 579.88 евро.

В известието на прокуратурата се отбелязва, че наказването за това закононарушение е отнемане от независимост от 5 до 10 години и санкция от 5 000 лева до 10 000лв., като съдът може да постанови и конфискация на част или на цялото имущество.

Обвинение, натоварено с съмнения

Любопитното е, че още през септември 2016 година представителят на прокуратурата Румяна Арнаудова публично заяви, че Александров е проверяван за лихварство, като мотивът били изказванията на трима души в ефира на бТВ. Още тогова излязоха подозрения, че инспекцията в действителност е предизвикана от обстоятелството, че Александров е столичен общински консултант от партията на Татяна Дончева " Движение 21 ", която към този миг се бе кандидатирала за президент. Дончева е измежду най-радикалните критици на прокуратурата, а промяна на обвиняването е заложена като главен приоритет на партията й.

Към момента Стоян Александров е зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси в Столичната община и член на Икономическата комисия.

Подозренията за чистотата на обвиняванията против Александров се базират и на обстоятелството, че още от 2008 година прокуратурата има данни, че той дава заеми - във връзка със сигнал на тогавашния столечен кмет Бойко Борисов до Софийската градска прокуратура за договорка на брата на тогавашния зам.-директор на ДАНС Иван Драшков - Петър,с огромен терен в София. Покупката на Петър Драшков е финансирана със заем, провиснал от компания на Стоян Александров, който все още на отпущането на заема е ръководител на надзорния съвет на Търговска банка D.

" Никога не съм крил, че давам заеми. Аз самият не съм имал и един лев заеми. Същото се отнася и за компаниите ми. А това значи, че давам назаем единствено свои лични пари, освен това с потвърден генезис и платени налози ", сподели тогава Стоян Александров. Според Татяна Дончева, която е негов юрист, това е превратно пояснение на закона, тъй като заеми от лични средства против рента не е банкова активност. Тази теза се поддържа и от други адвокати, в това число от проф. Пламен Панайотов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР