Стотици загадъчни древни структури, разпръснати из пустинята на Саудитска Арабия,

...
Стотици загадъчни древни структури, разпръснати из пустинята на Саудитска Арабия,
Коментари Харесай

400 загадъчни структури лежат в саудитската пустиня

Стотици загадъчни антични структури, разпръснати из пустинята на Саудитска Арабия, бяха открити от австралийски археолог, благодарение на Гугъл Earth.

Дейвид Кенеди, професор по археология в Университета на Западна Австралия, твърди, че откритите от него каменни структури, са основаните от хора. Според него, някои от тях са на повече от 9000 години, оповестиха международните осведомителни организации.

 Кенеди управлява екипи, документирали редица археологически обекти в Близкия изток.

Сега обаче, той декларира, че няма изясни смисъла на новооткритите находки.

"Нямам визия защо са били употребявани, а до в този момент никой не е съумял да даде безапелационно пояснение за тяхната функционалност ", сподели той. Той ги назовава "порти ", тъй като формата им прилича обичайните порти на плантация, само че все пак, някои от структурите, с височина към 50 см, са дълги до 500 метра.

 "Те не се виждат ясно от равнището на земната повърхнина, само че погледнати отвисоко, от няколко десетки метра или повече, в случай че е от сателит, се обрисуват в цялата си хубост ", споделя археологът, който ги оприличава още и на бариери — два отвесни стълба, свързани хоризонтално.

Професор Кенеди споделя, че откритието единствено пристигнало при него, откакто един саудитски доктор, с интерес към археологията и историята на региона, се свързал с него.

Абдула ал-Саид попаднал на странните каменни структури пръв, през 2004 година След като се срещнал с работата на австралиеца в Йордания, той се свързал с него през 2008 година, с цел да му опише за тях.

"Той ми изпрати координатите и аз огледах региона. Бях сюрпризиран и заинтригуван, тъй като това, което видях не беше като нищо друго, което съм виждал ", споделя още Кенеди.

Понеже се намират върху застинала лава от античен вулкан, каменните "порти " се разграничават и виждат по-лесно от въздуха, в сравнение с от земята.

Дейвид Кенеди е експерт по въздушна археология. От 1997 година той и екипът му са снимали хиляди каменни структури, най-вече в Йордания. Някои от тях се употребяват като ловни клопки.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР