Стотици участници се включиха и тази година в маскарадния празник

...
Стотици участници се включиха и тази година в маскарадния празник
Коментари Харесай

Кукери и плашилки изгониха злото на фестивала Старци в Турия

Стотици участници се включиха и тази година в маскарадния празник “Старци в Турия”, който е самобитен свършек на сезона на кукерските игри в цялата страна, съобщи кореспондент на .
Организаторите в лицето на Община Павел баня и кметството в село Турия разпределиха награден фонд в размер на 2100 лв. на всички сформира, пристигнали от близо и надалеч, за празника. На фестивала в родното населено място на именития ни хуморист Димитър Чорбаджийски - Чудомир гостуваха групи от общините Ямбол, Тунджа, Карлово, Пловдив, Казанлък и Павел баня.
Нарочно жури класира участниците, като бяха дадени и две нови оценки - специфичен приз на кмета на община Павел баня Станимир Радевски и премия, връчена от турийското читалище “Чудомир”.
Големите спечелили станаха маскарадните групи от селата Домлян (Карловско) и Челник (Ямболско).

Кукерски игри в региона на село Турия се играят от незапомнени времена, а локалните хора имат вяра, че колкото по-високо скачат кукерите, толкоз по-високо ще израснат земеделските култури; колкото по-далеч се чува звънът на хлопките им, толкоз по-далеко ще избяга злото, събрало се през зимата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР