Стотици трусове са били почувствани в части от Нова Зеландия

...
Стотици трусове са били почувствани в части от Нова Зеландия
Коментари Харесай

Стотици трусове са били почувствани в части от Нова Зеландия през последните пет дни

Стотици земетресения са били почувствани в елементи от Нова Зеландия през последните пет дни, като специалисти предизвестяват, че серията от трусове може да продължи със седмици, съобщи ДПА.

Службата за наблюдаване на земетресенията в страната " Геонет " заяви през днешния ден, че към 9 ч. сутринта локално време (22 ч. нощес българско време) е записала 922 труса край Каверау, покрай центъра на Северния остров.

" Множеството от земетресения " са почнали в неделя, като най-силният е бил с магнитуд от 4,8, сподели сеизмологът Джон Ристо. Макар да наподобява, че трусовете стартират да отшумяват, към момента не можем да сме изцяло спокойни, предизвести той.

" Очакваме, че с течение на времето честотата на тези земетресения ще намалее, само че няма по какъв начин да знаем това сигурно ", сподели Ристо и добави, че серии от сходни земетресения е имало в региона на Каверау през 2018 година и 2019 година, само че относително рядко някои от тях са били с магнитуд 4, както е в този момент.

" Нашите специалисти считат, че тази серия от земетресения се дължи на придвижването на дейни разломи и не е обвързвана с вулканични безредици или геотермална интензивност ", добави той.

Отделни пешеходни пътеки са били затворени поради падащи камъни и свлачища, сподели кметът на област Каверау Фейлин Тънуи.

" Получихме сигнали за незначителни вреди в обособени къщи, свързани основно с разбъркване на предмети вследствие на труса. Все още обаче не знаем цялостния размер на вредите, а наподобява, че и трусовете не престават ", добави той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР