Стотици трактори пристигнаха в Барселона, за да защитят избирателните секции,

...
Стотици трактори пристигнаха в Барселона, за да защитят избирателните секции,
Коментари Харесай

Стотици трактори пристигнаха в Барселона, за да защитят референдума в неделя, мадридската полиция се готви за истинска война

Стотици трактори дойдоха в Барселона, с цел да защитят изборните секции, в навечерието на „ неразрешения “ референдум за самостоятелност на Каталония, който ще се състои в неделя. Поразяващи фотоси са уловили момента, в който над 500 от тежките машини дойдоха, с цел да защитят 2315 изборни секции из целия район, написа в. " Дейли Мейл ". Поддръжниците на независимостта, доста от които облечени в цветовете на ФК Барселона или размахващи знамена със звезди, се бяха хванали за тракторите, пробвайки се да показват мощ. Междувременно в Каталония са изпратени спомагателни сили на полицията и армията, специфична техника, бронирани полицейски машини и даже са готови водни оръдия, чиито модел в никакъв случай до в този момент не е бил употребен в Испания.



Хиляди служители на реда са ситуирани из района, в това число и по круизни кораби, което провокира стихия от жлъч в каталонците.

Протестът на тракторите протече на фона на новината, че полицията е конфискувала над 2.5 милиона бюлетини в опит да осуети референдума. " Полицията конфискува 2.5 милиона бюлетини, четири милиона плика и 100 изборни урни в склад Игуалада “, заяви източник, поискал да резервира анонимност. По думите му, компанията, предоставила въпросните материали е декларирала, че те са „ за избори във ФК Барселона “. Говорител на футболния клуб удостовери, че компанията в действителност е доставяла на клуба изборни урни за изборите на президент в предишното, само че отхвърли повече мнения.


Движейки се постепенно из булевардите в града, доста от тракторите носиха каталонския байрак на независимостта. След това те стопираха пред постройката на районното държавно управление. Подобни митинги на трактори се състояха из цяла Каталония.

Междувременно огромна консервативна група в Мадрид сложи подправена изборна урна в центъра на града, където жителите могат да гласоподават за оставането на Каталония в състава на Испания.

Испанското държавно управление по-рано се зарече да попречи на провеждането на референдума, който дефинира като неконституционен.

Междувременно, поддръжниците на независимостта на Каталония окупираха няколко учебни заведения в Барселона, където би трябвало да бъдат ситуирани изборни секции, с цел да подсигуряват, че гласоподаване ще има, оповестява Агенция Франс Прес. Две от учебните заведения са в центъра на Барселона. В Туитър пък бяха оповестени фотоси на други учебни заведения, които ще бъдат отворени за гласоподаване.

Според законите, признати от локалното държавно управление, в случай че референдумът утвърди независимостта на Каталония, водачите на района ще го разгласят за самостоятелен от Испания в границите на 48 часа. Говорейки пред Би Би Си, президентът на Каталония Карлес Пуджемон съобщи: „ След формалното оповестяване на резултатите, което ще отнеме няколко дни, ще има интервал от 48 часа, в който ние ще обявим независимостта, само че това не изключва опцията да създадем нов апел в нощта на 1 октомври за нужда от договаряния за намирането на политическо решение на въпроса “.

Лидерът на поддръжниците на независимостта отбрани проектите за провеждането на „ неразрешения референдум “, макар че не съумя да изясни по какъв начин тъкмо ще сработи независимостта от Испания. Пуджемон желае поддръжниците му да се опълчат на опитите на Мадрид да блокира вота в неделя, като се явят в изборните секции, които полицията подреди да останат затворени. 54-годишният разказа опитите на Мадрид да забрани референдума като „ властническа принуда “ и „ нарушаване на главните права “, както и като „ неуспех на демокрацията “.

Той обаче не съумя да изясни по какъв начин тъкмо ще бъде образувана Каталонската страна и по какъв начин ще действа – по-специално предвид на това, по какъв начин ще получи самопризнание от Европейски Съюз при положение на оповестяване на самостоятелност. Той сподели пред New York Times: „ Няма бутон, който да се натисне, и на идващия ден да си самостоятелен “. Но защитавайки референдума, той сподели пред изданието: „ Ако сте гладни, вие знаете, че желаете да ядете. Не знаете какво има в менюто, може да не е обичаното ви ядене, само че вие отново ще го ядете “.

Богатият район с население 7.5 милиона души в северозападната част на Испания има собствен език и просвета и огромна автономност, само че не е признаван като обособена страна от Испания.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР