Стотици сръбски опозиционни активисти, предимно студенти, обявиха днес, че ще

...
Стотици сръбски опозиционни активисти, предимно студенти, обявиха днес, че ще
Коментари Харесай

Сръбски опозиционни активисти обявиха блокада на улиците в Белград в петък

Стотици сръбски опозиционни деятели, най-вече студенти, оповестиха през днешния ден, че ще блокират улиците на Белград за 24 часа в петък, с цел да стачкуват против това, което съгласно тях е било " машинация " на парламентарните избори на 17 декември, извоювани от националистическата десница.

Няколкостотин протестиращи се събраха по апел на организацията " Борба " пред Философския факултет на Белградския университет, с цел да изискат преразглеждане на изборните описи.

Според главната опозиционна коалиция " Сърбия против насилието " сръбски гласоподаватели от прилежаща Босна са били нелегално позволени да гласоподават в Белград на 17 декември.

Международните наблюдаващи, в това число тези от Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), също оповестиха за " нередности " по време на гласуването, в това число пазаруване на гласове.

Уличната обсада би трябвало да стартира в петък по обяд. Тя ще бъде вдигната на идващия ден, с цел да могат протестиращите да се причислят към друга проява, проведена от група интелектуалци, създатели и известни персони.

Според формалните резултати Сръбската прогресивна партия (СПП) на сръбския президент Александър Вучич (националистическа десница) печели 46 % от гласовете против 23,5 % за опозиционната коалиция.

След изборите се организираха многочислени митинги и демонстрации, които блокираха пътни артерии в столицата, с апели за отменяне на изборите и за осъществяване на нови избори.

В неделя вечерта стачкуващи се пробваха да влязат в постройката на кметството на Белград, разбивайки прозорци, след което бяха отблъснати от полицията.

Белградски съд разгласи, че четирима задържани стачкуващи ще останат в ареста за още 30 дни по обвинявания в " принудително държание по време на обществено заседание ".

Други шестима души са под домакински арест по същите обвинявания, а едно лице е освободено, заяви съдът.

Седемте задържани стачкуващи, които се признаха за отговорни, получиха условни присъди до шест месеца затвор и санкции от по 20 000 сръбски динара (171 евро).
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР