Стотици работници на оръжейната фирма Емко протестираха пред Министерския съвет

...
Стотици работници на оръжейната фирма Емко протестираха пред Министерския съвет
Коментари Харесай

Стотици работници от Емко протестираха пред МС заради отнетия лиценз

Стотици служащи на оръжейната компания " Емко " стачкуваха пред Министерския съвет с искане да й бъде върнат отнетия лиценз. На изключителна среща в Министерски съвет министърът на стопанската система Емил Караниколов даде обещание на протестиращите да изиска от Министерство на вътрешните работи по-бързо отчета от инспекциите в складовете на компанията, въз основата на който би трябвало да се реши за лиценза на " Емко ".


Стотици служащи на " Емко " за следващ път в границите на два месеца стачкуваха с искане страната да върне лиценза на " Емко " и тоновете оръжейна продукция, която в този момент залежава на пристанище Бургас, да отпътуват към Индия.

При протестиращите пристигнаха и политици от Българска социалистическа партия, АБВ и Татяна Дончева. Желю Бойчев съобщи, че ще внесат сигнал в прокуратурата за следствие на дейностите на министър Караниколов по случая " Емко ", а Татяна Дончева - че страната води война с компанията.

Около два часа след началото на митинга министърът на стопанската система Емил Караниколов предложения представители на протестиращите в Министерски съвет. След срещата стана ясно, че отчетът на Министерство на вътрешните работи за направената инспекция в складовете на " Емко " ще бъде показан по-рано и най-вероятно Междуведомственият съд по отбранителна промишленост и сигурност ще реши по-рано от 6 октомври за лиценза на " Емко ".
Емил Караниколов, министър на стопанската система: Конкретният ми ангажимент към всички е, че в случай че в констатациите няма нещо, което да заплашва живота и сигурността на популацията и на служащите, аз персонално незабавно ще желая да се върне действието на спрения лиценз за импорт и експорт.
Протестиращите останаха в подготвеност за нови митинги.
Славчо Димиев, шеф на обособената индустриална единица на " Емко " в Трявна, протестиращи: Ние хората си, каквото и да ни коства, ще оттеглим от протестни дейности сега, в който стартират обективните дейности и по отношение на нас. Надявам се на думата на един български министър.
Собственикът на " Емко " Емилиян Гебрев опроверга изказванията, че продукция на компанията залежава в хранилища на страната, заради което дължи 3 млн. на МО. Призова поръчките, които компанията му е изпълнила към страната, да бъдат платени. И попита - за какво поръчките на " Емко " към Кинтекс са трансферирани на държавните Вазовски машиностроителни фабрики " Сопот "?
Емилиян Гебрев, притежател на " Емко ": Също по този начин, да бъдат по този начин положителни за договорите, които ние сме отвоювали с всичките тези хора, с техния труд, за какво ще бъдат трансферирани от едно частно сдружение на едно държавно сдружение, каква е разликата съгласно Конституцията и съгласно вас?
В своя позиция от " ВМЗ-Сопот " обявиха, че премахването на медиатори при комерсиалните покупко-продажби във военно-промишления комплекс подсигурява по-голяма оперативна работа и съблюдаване на фирмената загадка.

Категорични са, че дейностите на страната по унищожаване на медиаторите при комерсиалните покупко-продажби ще покачат облагата на ВПК.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР