Стотици протестиращи щурмуваха шведското посолство в Багдад и го подпалиха.

...
Стотици протестиращи щурмуваха шведското посолство в Багдад и го подпалиха.
Коментари Харесай

Запалиха посолството на Швеция в Багдад

Стотици протестиращи щурмуваха шведското посолство в Багдад и го подпалиха. Демонстрантите - симпатизанти на шиитския набожен водач Муктада Садр, били ядосани от плануваното изгаряне на Корана в Швеция.
На видеозаписи в Телеграм се вижда по какъв начин хора се събират към задачата в 1 ч. през нощта в четвъртък и я щурмуват час по-късно. Отново на видеозаписи се вижда дим от постройка, която е част от комплекса. Автентичността на записите не е потвърдена. Според международни организации протестиращите са запалили " дребен огън ".
Полицаите, пристигнали на място, са употребявали водни оръдия и електрошокови палки за разгонване на стачкуващи. В отговор те са почнали да хвърлят камъни.
На 30 юни в Багдад се организира всеобщ митинг пред шведското посолство за преустановяване на дипломатическите връзки. Искането бе за неотложно изпъждане на посланика.
Осъждаме всички офанзиви против дипломати и чиновници на интернационалните организации, съобщи шведското външно министерство. " Очевидно е, че иракските управляващи съществено са се провалили в своите отговорности ", прибавиха от Стокхолм.
Първоначално иракското Министерство на външните работи също осъди " по най-суров метод " подпалването на посолството в Багдад и прикани силите за сигурност неотложно да стартират следствие. По-късно от канцеларията на иракския министър председател предизвестиха Швеция, че ще прекратят двустранните дипломатически връзки, в случай че допусне ново изгаряне на Корана на своя територия.
Ирак изиска от шведския дипломат да напусне страната и отзова своя шарже д`афер в Швеция, съобщи Българска телеграфна агенция. Шведското посолство в Ирак приключва работа до второ разпореждане. Стокхолм разгласи, че ще повика за съвещания краткотрайно ръководещия задачата.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР