Стотици пожарникари се борят с излязъл извън контрол горски пожар

...
Стотици пожарникари се борят с излязъл извън контрол горски пожар
Коментари Харесай

Пожар в Австралия излезе извън контрол, стотици огнеборци гасят пламъците

Стотици пожарникари се борят с излязъл отвън надзор горски пожар наоколо до столицата на щата Западна Австралия Пърт, което накара управляващите да призоват жителите, живеещи по пътя на огъня, да се реалокират на безвредно място, съобщи.

Authorities issued an emergency warning over fires in the state of Western Australia, urging residents to evacuate. People living in Chittering, near Perth, must " act immediately to survive, " Australia`s emergency officials warned.
— DW News (@dwnews)

Днес на територията на австралийския щат горяха над 25 горски пожара, като съгласно пожарната работа жителите на регионите към селищата Джинджин и Читеринг, на към 60 километра северно от Пърт, са изложени на риск от бързо разрастващия се пожар.

Australia fire consumes areas in under 3 mins
— Adebola TheClimateEduFeminist (@D_edufeminist)

Австралия се намира във високорисков, пожароопасен сезон, дължащ се на метеорологичното събитие " Ел Ниньо ", обвързвано със циклони, суша, горещини и пожари в гористи местности.

Говорител на щатската Служба за пожарна и спешна сигурност съобщи, че 240 огнеборци се борят с пожара, който е достигнал равнище на изключителна обстановка - най-високата степен на опасност. " Ако пътят е свободен, тръгнете в този момент и отидете на по-безопасно място ", съобщи службата на своя уеб страница.

Пожарът, който към този момент е обхванал 417 хектара гориста околност, избухна през вчерашния ден.

Днес националната метеорологична работа издаде предизвестие за " извънредно висока заплаха от пожари " в някои елементи на щата Западна Австралия на фона на предизвестието за гореща вълна, което е в действие от през вчерашния ден, отбелязва Ройтерс.

По данни на метеоролозите в Пърт се чака оптималната температура да доближи до 35 градуса по Целзий, което е с над три градуса над междинната януарска оптималната температура за града.

Предходните два високорискови сезона на горски пожари в Австралия бяха спокойни спрямо опустошителното " черно лято " на горски пожари през 2019-2020 година, когато огънят опустоши територия с размерите на Турция и лиши живота на 33 души, отбелязва Ройтерс.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР