Стотици пожарникари продължават да се борят с разразилите се големи

...
Стотици пожарникари продължават да се борят с разразилите се големи
Коментари Харесай

Огненият ад в Гърция: Пожарите станаха над 150

Стотици пожарникари не престават да се борят с разразилите се огромни пожари в Североизточна Гърция, Атика, прилежащата районна единица Беотия и остров Андрос, заяви „ Катимерини “.

Според известие на противопожарната работа от неделя вечерта, в неделя пожарникарите са се борили със 105 пожара , като 46 от тях са избухнали през 24-те часа сред събота вечер и неделя вечер.

В североизточните районни единици Еврос и Родопи голям горски пожар, за който се счита, че е предизвикал 20 от 21-те смъртни случая, свързани с горски пожари през миналата седмица, гори към този момент девети ден.

Огънят, при който по-малки пожари се сплотиха в един от най-големите единични пожари, поразявали в миналото страна от Европейския съюз, унищожи обширни горски масиви и опожари къщи в отдалечените региони на град Александруполис.

Пожарът е изпепелил 77 000 хектара земя и е имал 120 дейни огнища , заяви в неделя Службата за ръководство на изключителни обстановки " Коперник " на Европейския съюз.

" Коперник " е съставен елемент на галактическата стратегия на Европейски Съюз за наблюдаване на Земята и употребява сателитни изображения за даване на картографски данни.

В северозападните околности на столицата Атина различен огромен горски пожар, горял в продължение на дни, към този момент се лимитира. Огънят към този момент е изпепелил къщи и част от националния парк на планината Парнита - една от последните зелени площи край Атина.

Тъй като силите за гасене на пожари са натоварени до краен лимит, Гърция изиска помощ от други европейски страни. Германия, Швеция, Хърватия и Кипър са изпратили самолети, а десетки румънски, френски, чешки, български, албански, словашки и сръбски пожарникари оказват помощ на място.

Южноевропейските страни са изключително податливи на горски пожари заради горещите си и сухи лета. Представители на Европейския съюз упрекват изменението на климата за възходящата периодичност и активност на горските пожари в Европа, като означават, че 2022 година е била втората най-лоша година за регистрирани вреди от горски пожари след 2017 година

Причините за двата най-големи пожара в Гърция към момента не са открити. За някои от по-малките пожари длъжностните лица обявиха, че има съмнения за тенденциозен палеж или немарливост, и няколко души бяха задържани.

В събота чиновниците на пожарната работа арестуваха двама мъже, един на остров Евия и един в централната гръцка област Лариса, за които се твърди, че съзнателно са запалили суха растителност, с цел да провокират горски пожари.

Гърция постанова правила за попречване на горските пожари, нормално от началото на май до края на октомври, които лимитират действия като палене на суха растителност и потребление на барбекюта навън.

До петък чиновниците на противопожарната работа са арестували 163 души по обвинявания, свързани с пожари , от началото на сезона за попречване на пожари, съобщи представителят на държавното управление Павлос Маринакис, в това число 118 за немарливост и 24 за тенденциозен палеж. По думите му полицията е направила още 18 ареста до неделя.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР