Стотици пътници останаха „блокирани“ при „абсолютно шокиращи“ условия след повреда в контрола на въздушното движение

...
Марко Маккул каза пред Sky News, че около 300 пътници
Коментари Харесай

Марко Маккул каза пред Sky News, че около 300 пътници на Ryanair, връщащи се от Гран Канария за Единбург, са били блокирани на летището в „абсолютно шокиращи“ условия без храна, без настаняване и „недостатъчно“ вода.

Той каза, че на туристите първоначално е било казано, че полетът им е отложен, преди да пристигнат на изхода, само за да научат, че е отменен, защото кабинният екипаж е над препоръчаните им часове.

На изоставените пътници след това беше казано, че следващият директен полет ще бъде след поне една седмица и има „нулев шанс“ за авариен полет.

Отмененият полетът по-късно се е върнал в Единбург без никакви пътници, твърди той.

Засегнати ли сте от прекъсването? Можете да споделите вашата история, снимки или видео с нас, като използвате нашето приложение, лични съобщения или имейл.

:: Вашият доклад за приложенията на Sky News

:: WhatsApp

:: Имейл

Като ни изпратите вашите видеозаписи/снимки/аудио, вие се съгласявате, че можем да излъчваме, публикуваме и редактираме материала.

Г-н МакКул, 19-годишен студент, каза, че блокираните пътници е трябвало да останат на летището, докато чакат повече информация, тъй като не са успели да резервират настаняване.

Той описа деца, които спят на твърдия под и използват куфарите си като възглавници, докато хлебарки пълзят наоколо.

Г-н Маккул каза, че на пътниците първоначално е бил даден сандък с бутилки вода - но не достатъчно за всички - и не са били предоставени с храна или ваучери.

Той описа как той и приятелката му „седят на мръсен под с хлебарки и без храна“.

Прочетете още:
Какво знаем относно повредата на системата и как тя засяга полетите

Въпреки че NATS потвърди, че е отстранил техническия проблем със системата за контрол на въздушното движение на Обединеното кралство, летищата предупредиха за смущенията, причинени от нея ще продължа. Ето какво казаха някои от тях.

Лондонско летище Лутън: „Полетите може да бъдат закъснели или отменени в резултат на вчерашните технически проблеми със системите за контрол на въздушното движение в Въздушното пространство на Обединеното кралство. Моля, проверете при вашата авиокомпания за последното състояние на вашия полет."

Летище Манчестър: „В резултат на техническия проблем в цялата страна, изпитан от NATS по-рано днес, продължава да има прекъсване на полетите, включително закъснения и отмяна.“

Международно летище Нюкасъл: „Разбираме, че техническият проблем с Националните служби за въздушно движение вече е разрешен, но ще отнеме известно време, докато операциите се върнат към нормалното. "

Лондонското летище Станстед очаква да изпълни нормален график на полетите във вторник, 29 август, след техническия проблем в цялата страна, който засегна контрола на въздушното движение. „Все още съветваме пътниците да проверят състоянието на полета си с авиокомпанията си, преди да пътуват до летището. Тъй като нашите авиокомпании се стремят да приемат пътници, чиито планове за пътуване са били нарушени през последните 24 часа, нашият терминал може да е по-натоварен от очакваното. екипи ще работят с нашите авиокомпании и техните агенти за предаване, за да ви прекарат през летището възможно най-безпроблемно. Благодарим ви за разбирането."

Летище Хийтроу: Ние извинете за евентуалното неудобство в резултат на техническите проблеми на NATS днес. Проблемът е решен, но графиците остават значително нарушени. Ако пътувате на 29 август, моля, свържете се с вашата авиокомпания, преди да пътувате до летището.

Летище Гетуик планира да работи по нормален график във вторник, 29 август след прекъсване днес (28 август). Пътниците обаче се съветват да проверят състоянието на полета си с авиокомпанията, преди да пътуват до летището.

„Ние буквално бяхме оставени да се оправяме сами“

Г-н Маккул каза, авиокомпанията беше казала на пътниците, че могат да резервират настаняване и след това да поискат обратно парите, но всички хотели и места за настаняване в Airbnb вече бяха резервирани.

На пътниците беше казано, че могат да резервират в други авиокомпании, но той каза " полетите скочиха рязко" и всеки маршрут до Обединеното кралство включва няколко прекачвания, като някои отнемат до 48 часа.

"Не вярвам, че не могат да направят друг полет," каза г-н Маккул. „Бяхме блокирани без възможности. Ние сме студенти, така че нямаме пари, за да резервираме друг полет.

„Буквално бяхме оставени да се оправяме сами.“

Какви са правата на пътниците на Ryanair?

Sky News се свърза с Ryanair за коментар.

Политиката за обезщетение на авиокомпанията гласи, че има право да откаже обезщетение, когато може да докаже, че отмяната е „причинени от извънредни обстоятелства, които не биха могли да бъдат избегнати, дори ако всички разумни мерки бяха взети от Ryanair“.

Сред примерите, които дава, е „отказ или забавяне на съоръженията за контрол на въздушното движение“.

Политиката гласи, че пътниците, чиито полети са отменени или закъснели с повече от два часа, имат право на ваучери за храна и освежаващи напитки и две телефонни обаждания, съобщения по телекс или факс или имейл. Ако новият час на излитане е най-малко ден след първоначалния, тогава те имат право на хотелско настаняване, когато се наложи престой от една или повече нощувки и транспорт между летището и мястото на настаняване.

До понеделник следобед 232 полета, заминаващи от летища в Обединеното кралство, бяха отменени заедно с 271 пристигащи полета, според компанията за авиационни анализи Cirium. Това се равнява на около 8% от всички очаквани заминавания и 9% от очакваните пристигания, добави Cirium.

Авиокомпаниите предупреждават за „значителни закъснения“

Големи авиокомпании като Tui и BA предупредиха на "значителни закъснения" на фона на промени в разписанията.

Летище Хийтроу - най-натовареното във Великобритания - съобщи услугите си във вторник и призова пътниците да се свържат с авиокомпанията си, преди да пътуват до летището.

Gatwick каза планира да работи по нормален график, но посъветва пътниците да „проверят статуса на полета си с авиокомпанията, преди да пътуват до летището“.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР