Стотици палестинци са били убити след огромен взрив в болница

...
Стотици палестинци са били убити след огромен взрив в болница
Коментари Харесай

Израел обвини „Ислямски джихад“ за удара срещу болница в Газа


Стотици палестинци са били убити след голям гърмеж в болница в град Газа. Контролираното от „ Хамас “ министерство на опазването на здравето в Газа съобщи, че против болничното заведение, където с изключение на пациенти са намерили скривалище и голям брой разселени палестинци, е бил осъществен израелски въздушен удар.

От своя страна, израелската войска упрекна палестинската формация „ Ислямски Джихад “ за офанзивата.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи, че „ варвари терористи “ са виновни за удара по болничното заведение. Така той отхвърли изказванията на „ Хамас “, че израелската войска стои зад офанзивата.

Болницата не е измежду задачите на Израелските сили за защита, съобщи пред Би Би Си израелски боен представител.

От своя страна палестинската формация „ Ислямски джихад “ отхвърли израелските изказвания, че болничното заведение е била изумена от неправилно изстреляна тяхна ракета.

Международни водачи разгласиха изказвания, осъждащи загубата на живот в болничното заведение в Газа.

Американският президент Джо Байдън съобщи, че е „ засегнат “ от детонацията и е наредил на екипа си по национална сигурност да събере информация какво тъкмо се е случило.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш е „ ужасяващ “ от смъртоносния удар по болничното заведение.

„ Смъртоносният удар против Газа е „ изцяло недопустим “, съобщи от своя страна Фолкер Тюрк, висшият комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида и настоя, че причинителите би трябвало да бъдат подведени под отговорност.

Президентът на Палестинската автономност Махмуд Абас дефинира офанзивата като „ непоносимо военно кръвопролитие “, което не може да бъде толерирано.

Според Абас Израел е минал всички червени линии и всички диалози, с изключение на този за прекъсването на войната, са неприемливи.

Русия и Обединените арабски емирства желаеха изключително заседание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации през днешния ден.

Най-малко 600 000 палестинци са избягали от северната част на Ивицата Газа на юг след предизвестията на израелската войска. Израел блокира главните доставки за Газа като възмездие за офанзивата на Хамас на 7 октомври, която докара до гибелта на 1300 израелци. Над 3000 палестинци са убити в Газа при ответните въздушни удари.
Ударът в Газа разпали митинги в мюсюлманския свят и в Европа
Ливанската формация „ Хизбула “ разгласи „ ден на гнева “, на фона на митинги пред американското посолство в Бейрут. Протести имаше и пред френската дипломатическа задача в ливанската столица, също и пред западни посолства в Техеран.

Иранският президент Ебрахим Раиси разгласи ден на печал и предсказа, че офанзивата против болничното заведение ще се обърне против Израел и неговия американски съдружник, а пламъците от американско-израелските бомби, изтъквам, „ скоро ще обхванат ционистите “.

Палестинският президент Махмуд Абас разгласи тридневен печал за жертвите в Газа. Разгневени палестинци, обаче излязоха на митинги в доста градове на Западния бряг и желаеха оставката на Абас. Стигна се и до конфликти с правилните на президента сили за сигурност.

Хиляди турци се събраха пред израелското консулство в Истанбул. Силите на реда използваха пикантен спрей и водни оръдия, с цел да разпилян тълпата, която си пробиваше път в комплекса, където се намира консулството.

Турският президент Реджеп Ердоган написа в социалната  платформа X, че нападението против болничното заведение в Газа е „ последният образец за израелските офанзиви, лишени от най-основните човешки полезности “.

Ердоган прикани цялото човечество да предприеме дейности, с цел да спрат невижданите жестокости в Газа.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР