Стотици морски птици от рода кайри са открити мъртви по

...
Стотици морски птици от рода кайри са открити мъртви по
Коментари Харесай

Зловещо! Откриха стотици трупове на птици по плажовете

Стотици морски птици от рода кайри са открити мъртви по френските плажове на Атлантическия океан, оповестява Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Пернатите евентуално са били изтощени от извънредно мощните зимни стихии, които им пречат да се хранят, обясниха природозащитници.

По данни на Френската лига за птиците (LPO) от началото на годината по френското атлантическо крайбрежие са открити над 500 мъртви кайри - летящи птици, далечни роднини на пингвините.

Антоан Превел, доброволец в организацията с нестопанска цел „ Сий шепърд Франс “, изясни, че през зимата постоянно се случва да се изхвърлят мъртви птици на брега, само че не в такива мащаби като през последните седмици.

 
Според учените е евентуално птиците да са умрели от безсилие заради сложните условия в морето.

„ Изменението на климата е косвена причина, защото усилва честотата и интензивността на бурите, изключително на зимните, които са главната причина за всеобщите изхвърляния на морски птици на брега “, споделя ученият от Френският народен център за научни проучвания (CNRS) Жером Фор.

Отравянето с микропластмаса и химическото замърсяване също могат да отслабят птиците, а рибите, с които се хранят, са станали редки и са се преместили по-близо до брега заради изменението на климата и несъразмерния лов на риба, добави Фор.

Кайрите не могат да оцелеят без храна два или три дни, защото имат малко енергийни ресурси и би трябвало да се хранят съвсем непрекъснато. „ При стихии, каквито следим в последно време, тези птици мъчно се хранят вярно и умират от безсилие “, сподели Фор.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР