Стотици мигранти избягаха или бяха принудени да напуснат втория по

...
Стотици мигранти избягаха или бяха принудени да напуснат втория по
Коментари Харесай

Прояви на ксенофобия в Тунис

Стотици мигранти избягаха или бяха принудени да изоставен втория по величина град в Тунис, откакто на 3 юли се развихри расово напрежение след убийството на тунизиец при сборичкване сред локални поданици и мигранти. Това разкри Агенция Франс Прес.

Пристанището на Сфакс е насочна точка за доста мигранти от небогати и разкъсвани от принуждение страни, които търсят по-добър живот в Европа, като правят рисково секване на Средиземно море, постоянно с спонтанни лодки.

След размириците в Сфакс стотици мигранти бяха принудително отведени в пустинни и враждебни региони, граничещи с Либия и Алжир.

Ромдан Бен Амор, представител на Тунизийския конгрес за стопански и обществени права (FTDES), съобщи пред кореспонденти в петък, че сред 100 и 150 мигранти, в това число дами и деца, към момента са блокирани на границата с Либия.

Той съобщи, че към 165 мигранти, изоставени покрай границата с Алжир, са били прибрани, без да прецизира от кого и къде са били отведени.

„ Мигрантите се трансферират от едно място на друго, до момента в който други групи се крият в дивата природа в пагубни условия от боязън да не бъдат открити и да не ги сполети същата орис като тези, които са изоставени по границите “, сподели Бен Амор.

Той прикани за незабавно настаняване на мигрантите и съобщи, че управляващите би трябвало да изпратят „ ясно обръщение “ на тунизийските жители да им оказват помощ, без значение от техния статут.

Около 100 протестиращи демонстрираха в петък вечерта в Тунис по апел на антифашистка коалиция, изразявайки „ взаимност с мигрантите без документи “.

Демонстрантите също по този начин укориха тунизийската полиция, че „ ви изгонва (мигрантите) и ни репресира “.

„ Тунис е африкански. Не на расизма, долу фашизма “, скандираха те.

Междувременно ръководителят на една камерунска асоциация съобщи, че полицията е направила „ случайни арести “ на африканци от Субсахарска Африка към жп гарата в Зарзис, южно от Сфакс.

„ Около 300 души са били арестувани… единствено поради цвета на кожата им “, сподели Ерик Чата, който разгласява в интернет видео, снимано от негов сътрудник камерунец, на което се вижда по какъв начин група хора, измежду които дами и деца, са натъпкани в склад в Меденин, също южно от Сфакс.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР