Стотици кипърски турци се включиха в протестно шествие в четвъртък

...
Стотици кипърски турци се включиха в протестно шествие в четвъртък
Коментари Харесай

Кипърски турци протестираха срещу „внесената” от Турция икономическа криза

Стотици кипърски турци се включиха в протестно шествие в четвъртък вечерта в северната част на Никозия. Демонстрацията бе ориентирана против „ импортираната ” от Турция икономическа рецесия, за мир и обединяване на Кипър.

„ Маршът за обществено битие ”, както бе наречена огромната демонстрация, бе проведен от „ Синдикалната платформа“, включваща над 20 синдиката и неправителствени организации на кипърските турци, заяви. Участниците в него стачкуваха против икономическите и обществените компликации, които кипърската турска общественост претърпява поради срутва на турската лира, против голямото повишение на цените на горива, електрическа енергия и други артикули, и внезапния спад на приходите и покупателната дарба.

Обезценяването на турската лира провокира същинско икономическо цунами в окупираните територии, които са под интернационално ембарго, напълно финансово и стопански подвластни от Турция. Инфлацията през последните осем месеца надминава 24%, цената на електрическата енергия е скочила с 50% от февруари.

„ Синдикалната платформа ” съобщи на водача на кипърските турци Мустафа Акънджъ 70 оферти за ограничения в икономическата и обществената сфера за излизане от рецесията.

Шествието бе също по този начин в поддръжка на обединяването на Кипър, което кипърските турци виждат като решение на икономическите и обществените им проблеми. Стотиците протестиращи упорстваха за „ Решение на нашата земя, а не вносни артикули, федерален Кипър ”, като скандираха, че „ Мирът в Кипър не може да бъде предотвратен ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР