Стотици жители на Пловдив и региона получиха вчера съобщения за

...
Стотици жители на Пловдив и региона получиха вчера съобщения за
Коментари Харесай

Съобщението за труса в Пловдив са получили апарати с включена опция за местоположение

Стотици поданици на Пловдив и района получиха през вчерашния ден известия за земетресението, което се случи към 15.30 следобяд и бе с магнитуд към 4,7 по Рихтер. Днес стана ясно, че известията не са изпратени от управляващите у нас. Те са генерирани от Google, като са единствено за телефоните с операционна система " Андроид ". В същото време и управляващите у нас приготвят система за ранно обявяване. Тя ще е подготвена напълно скоро, а тестванията и ще стартират първо в по-малките обитаеми места.

Повечето от получените преди ден известия за земетресение са съдържали къса информация за бедствието и къси препоръки за дейности на хората. Част от жителите на Пловдив и района пък са получили известията към 20 секунди преди самият трус.

Пред БНР шефът на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " основен комисар Александър Джартов изясни, че тези вести са изпратени от Google и се отнасят единствено за телефоните с операционна система " Андроид ". Важно изискване е, че известието са получили апарати с включена алтернатива за местонахождение.

В същото време българската национална система за ранно предизвестие ще е подготвена скоро, а тестванията и почват първо в дребните обитаеми места. За разлика от известията получени преди ден, тази у нас ще осведоми освен за трусове, изясни основен комисар Джартов.

" Това е национална система за ранно предизвестие БГ Алерт, по която работим от края на предходната година взаимно с изпълнителя по контракта, българските оператори и надлежно Google и Епъл от позиция на това, че огромна част от смарт телефоните разполагат с техни операционни системи. Ще има осведомителна акция и ще бъде създаден интернет уебсайт ", изясни той. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР