Стотици жители на Харманли излязоха днес на протест срещу Регистрационно-приемателния

...
Стотици жители на Харманли излязоха днес на протест срещу Регистрационно-приемателния
Коментари Харесай

Жители на Харманли излязоха на протест срещу бежанския център

Стотици поданици на Харманли излязоха през днешния ден на митинг против Регистрационно-приемателния център (РПЦ) за бежанци в града. Недоволните се събраха пред постройката на локалното читалище. След това те се насочиха на шествие към центъра с развети флагове и плакати.

“Всички се надяваме някой най-после да чуе нашите претенции. Свидетели сме на закононарушения и нарушавания на публичния ред от страна на мигрантите. Засега споровете са единствено сред тях. Въпрос на време е обаче това да се промени ”, сподели един от уредниците, Венцислав Господинов.


Той уточни, че крайната цел на жителите е лагерът да смени статута си, като се трансформира в център от затворен вид. Дотогава недоволните желаят в него да могат да обитават единствено фамилии. Друго искане е потенциалът да бъде стеснен до 400 души, съобщи Българска телеграфна агенция.

“Искаме умерено да може да употребяваме местата за отдих и спорт в града, той да бъде чист и спретнат. Заради несигурността сме принудени да затваряме у дома децата и фамилиите си. Безброй са проблемите с лагера ”, добави и Иван Иванов от Инициативния комитет.

Организаторите подчертаха, че нямат никакви политически претенции

Сред недоволните бяха видяни и претенденти за локалната власт, само че всички обявиха пред Българска телеграфна агенция, че са тук като жители. Полицейското наличие бе засилено.

Шествието бе подкрепено и от рокери от локалния клуб “Чакалите ” и от мотористи от страната, и даже моторист от прилежаща Гърция. На протест пред портала на РПЦ поданици на Харманли сложиха своите претенции. Началникът на центъра Румен Тинчев отговаряше на множеството въпроси на недоволните. Според него обстановката не е е тежка – нито с извършители на вечерния час, които са малко, нито във връзка с заболели от заразни заболявания.

Преди няколко месеца в бежанския лагер стана ликвидиране

Сириец прободе смъртоносно собствен съотечественик след спор. Причината за него са постове в онлайн чат. След съдбовния случай локални хора желаят спомагателни ограничения за сигурността в града.

По думите на ръководителя на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева инспекции в лагерите се вършат непрекъснато. Полицаите обаче не проверявали багажа на бежанците – това се случвало само на влизане в центровете.

Жертвата е влизала в лагера в Харманли, с цел да се вижда с 12-годишната си сестра. 21-годишният мъж имал брачна половинка и дете на годинка, които се намират в Турция и предстояло да бъдат приютени у нас, уточни Мария Христова, юрист на Агенцията за бежанците.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР