Стотици жители на Анкара атакуваха домове и магазини, притежавани от

...
Стотици жители на Анкара атакуваха домове и магазини, притежавани от
Коментари Харесай

Погроми над сирийци след убийството на младеж в Турция

Стотици поданици на Анкара нападнаха домове и магазини, притежавани от сирийски мигранти, след новината, че турски юноша е бил погубен с нож в кавга със сирийци. Гневни локални поданици минаха нощес през квартал Алтъндаг в Анкара, хвърляйки камъни по жилища, в които допускат, че живеят сирийци и плячкосваха магазини, оповестиха локалните медии.

Снимки в обществените мрежи демонстрираха изпочупени коли в изблик на рисково повишаване на негодуването против мигрантите в Турция, дом на над 4 милиона бежанци, 3,6 от тях сирийци, заяви Българска телеграфна агенция.

Ситуацията е била сложена под надзор рано през днешния ден, заяви валийството на Анкара в Туитър, призовавайки хората да не се поддават на провокативни информации.

Наръгването с нож и гибелта на 18-годишния Емирхан Ялчън в сряда при сборичкване в Алтъндаг провокира протеста. Анадолската организация съобщи, че двама чужденци са били арестувани във връзка със гибелта на турския младеж. Местните поданици упрекват сирийците за убийството на младежа. Подробности за сбиването към момента не са известни.

Антимигрантските настроения в страната нарастват през последните няколко седмици, откакто фотоси в обществените медии демонстрираха по какъв начин стотици афганистанци нелегално минават границата с Иран и влизат в Турция.

Главната опозиционна Народнорепубликанска партия изостри реториката си против бежанците, обещавайки да ги върне назад в родината, в случай че пристигна на власт.

Турция строи стени на границите си с Иран и Ирак, с цел да спре незаконната миграция, съобщи в изявление по малкия екран късно нощес турският президент Реджеп Тайип Ердоган.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР