Стотици жени и деца в България се сблъскват с агресия

...
Стотици жени и деца в България се сблъскват с агресия
Коментари Харесай

Киселина, бой, тормоз: колко е страшно в България

Стотици дами и деца в България се сблъскват с експанзия вкъщи. Домашното принуждение може да се случи на всеки.

През последната година случаите на експанзия зачестиха и шокираха със своята грубост и показност.

Преди дни Бела - млада майка бе залята с киселина , а хипотетичният причинител е нейният брачен партньор.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА БЕЛА ПРЕДИ И СЛЕД ЗАЛИВАНЕТО С КИСЕЛИНА

През последните месеци две дами бяха грубо убити от своите мъже макар подаваните сигнали към полицията.

Къде да потърсим помощ и каква е ролята на институциите ще научим от български експерти в региона.

„ Изключително значимо е да се знае, че когато е премината границата на обидите, униженията и има посягане, наложително би трябвало да се търси помощ.

Освен диалог със експерти е нужно и да се подават сигнали към полицията и тъжби в прокуратурата “, разяснява доктор Росанка Венелинова пред Силвия Прибиловска за Vesti.bg.

Екзекуция след 4 тъжби: за какво беше убита Елена

Защо в България мъжете бият и убиват дами

Д-р Венелинова е психиатър и изпълнителен шеф на фондация Център „ Надя “, която оказва помощ на дами, претърпели физическо, полово и психическо принуждение.

В страната ни са се нараснали службите и неправителствените организации, които имат стратегии за подкрепяне на жертви, където може да им бъде предоставено краткотрайно настаняване, безвъзмездна консултация с психолози, адвокати и юристи, с цел да са наясно какви стъпки могат да подхващат.

„ Има период, в случай че се случи един акт на принуждение, би трябвало в границите на 1 месец да се подаде молба, съпроводена със правосъдно здравно “ , уточни доктор Венелинова.

Детето, което е очевидец на принуждение в дома, в учебно заведение е допустимо да стартира да упражнява експанзия, а като порасне може да придвижи този модел и в личното си семейство.

„ Това не е самостоятелен проблем, а в действителност проблем на цялото общество “ , добави доктор Венелинова.

Пострадалите лица би трябвало бъдат малко по-смели и да търсят метод за шерване, само че всичко е обвързвано основно с възприятието на боязън и виновност.

Понякога това изчакване, с цел да има мир в фамилията, води до по-лоши последици.

„ Най-рисковият миг за дамата е, когато тя се раздели с мъжа си и прави опит да се избави от обстановката на принуждение.

В този стадий може да се свържат с нас по горещата ни непрекъснато линия и да се обърне към съда за незабавна отбрана, с цел да бъде издадена ограничаваща заповед.

Организация на обединените нации се занимава с насилието над дами в България

Парламентът избира: "Трети пол " или домашно принуждение

Нейното нарушение е закононарушение по Наказателен кодекс, т.е. е криминализирано “, изясни адв. Диляна Маркова, специалист по интернационалните стратегии и достъпничество във Фондация "Асоциация Анимус ".

Горещата телефонна линия за потърпевши от принуждение: 0800 1 86 76; 02 981 76 86

Специалистите са на мнение, че би трябвало да се работи върху следенето и упражняването на надзор, тъй като законите ги има, само че главният въпрос е по какъв начин те се ползват на процедура.

За страдание ставаме очевидци и на жестоки убийства като това на Елена в кв. Лагера и Виола, които демонстрират, че макар ограничаващите заповеди, които жертвите са имали и са подавали сигнали до Министерство на вътрешните работи за нарушаването им, не съумяват да запазят живота и здравето им.
 h h
„ Институциите работят, когато имат навременна реакция и съответни присъди “ , споделя доктор Венелинова.

Жестокото посягане против 32-годишната Бела от Велинград в границите на няколко месеца ще се трансформира в следващия случай на експанзия към жена.

„ След сходен акт още веднъж се повдига тематиката за нуждата от по-строги ограничения за битка с сходни случаи.

Прилагането на конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение (по-известна като Истанбулската конвенция) ще изисква по-ефективна работа от страна на институциите и ще вкара законови промени “, изясни юристът Вяра Савова, специализирала права на индивида в Лондон.

След като я заляха с киселина, тя отново е красива

Най-опасното място за една жена на света

Адв. Диляна Маркова също е на мнение, че до момента в който не се вкара Истанбулската спогодба, отбраната в България е частична.

Към момента в страната по никакъв метод една жена не може да се бори против преследването, а това е все по-често срещана форма на тормоз. След присъединение към конвенцията, криминализирането на избрани форми на принуждение е наложително.

„ Ако Истанбулската спогодба е била призната, голям брой от тези случаи, на които ние ставаме очевидци, може би щяха да бъдат предотвратени “ , разяснява госпожа Маркова.

Всяка четвърта българка е жертва на домашно принуждение – физическо или психическо, сочи проучване на Европейската организация за отбрана на правата на индивида. В България заливането с киселина са относително редки случаи, само че в международен мащаб се следи нарастване на използването на киселина и други корозивни вещества за офанзива и пострадване на жертви.

В Индия изнасилиха групово жена за наказване

Изповедта на Мадона: Изнасилиха ме, когато дойдох в Ню Йорк

„ В Лондон да вземем за пример се следи удвояване на сходни набези в рамките единствено на няколко години. Най-често причинителите се насочват към лицата на жертвите си, с което деяние целят да обезобразят и оставят трайна, забележима диря, която да носи дълготрайни отрицателни последствия, като обществена изолираност да вземем за пример “, добави Вяра Савова.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК!
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР