Стотици хора се наредиха на опашка, за да почетат паметта

...
Стотици хора се наредиха на опашка, за да почетат паметта
Коментари Харесай

Опечалени си взеха последно сбогом в Москва с журналистката Дария Дугина

Стотици хора се подредиха на опашка, с цел да почетат паметта на починалата журналистка Дария Дугина - щерка на водещ съветски десен политически мъдрец, починала при бомбен атентат, за който Москва упрекна украинското разузнаване, съобщи Асошиейтед прес.



На траурната гала, състояла се в телевизионния център " Останкино ", татко ѝ Александър Дугин сподели, че тя е починала " за народа и за Русия ".

" Огромната цена, която би трябвало да платим, може да бъде оправдана само с най-висшето достижение, нашата победа ", съобщи Дугин. " Тя живееше за успеха и почина за успеха. Нашата съветска победа, нашата истина, нашата православна религия, нашата страна ", добави той.

Двадесет и девет годишната Дария Дугина, която работеше като коментатор в съветски националистически ефирен канал, почина в събота вечер при гърмеж на задействана отдалечено бомба, заложена в автомобила ѝ, до момента в който карала в покрайнините на Москва. Според управляващите колата е била унищожена изцяло от гърмежа, а тя е починала на място.



Според мнозина същинската цел на атентата е бил татко ѝ Александър Дугин. Той е мъдрец, публицист и политически теоретик, както и парещ покровител на решението на съветския президент Владимир Путин да изпрати войски в Украйна. Руски медии цитираха очевидци, съгласно които колата е била на Дугин, само че той в последния миг решил да употребява различен автомобил.

Вчера Путин изпрати съболезнователно писмо до Дугин и брачната половинка му, в което дефинира убийството като " подло и грубо закононарушение " и добави, че Дугина е служила " почтено на народа и отечеството си и с делата си е посочила какво е да си съветски родолюбец ". Руският президент посмъртно я удостои с едно от най-високите съветски оценки - Орден за смелост.

Руската Федерална работа за сигурност, главният правоприемник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), съобщи, че убийството е " квалифицирано и осъществено от украинските специфични служби ".

Украйна отхвърли да е забъркана в атентата.

Снощи Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и защита на Украйна, още веднъж отхвърли Киев да има нещо общо в покушението. " Нашите специфични служби нямат никакво отношение към това ", сподели той.

Според Федералната работа за сигурност убийството е направила украинската гражданка Наталия Вовк, която пристигнала в Русия през юли с 12-годишната си щерка и наела жилище в постройката, в която живеела Дугина, с цел да я следи. Според службата Вовк и щерка ѝ са участвали на националистически фестивал, на който тъкмо преди убийството били и Дугин и щерка му.

Според службата след убийството Вовк е отпътувала за Естония с изменени регистрационни номера на автомобила си.



Естонският външен министър Урмас Рейнсалу отхвърли в телевизионно изказване съветските изказвания с думите, че " това е следващата от поредност съветски провокации и Естония няма какво повече да каже за момента ".

Бомбеният атентат против колата на Дугина, който е необикновен за Москва от 90-те години на предишния век насам, когато незаконните групировки водиха война между тях, породи апели измежду съветските националисти да се отговори с още по-масирани удари по Украйна.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР